Compte amb el que reenviem per WhatsApp: acostuma a ser fals
Compte amb el que reenviem per WhatsApp: acostuma a ser fals (iStock)

Ni WhatsApp serà de pagament ni podrà utilitzar les fotos que envies: el missatge fals que circula

Un missatge fals en cadena que torna a circular adverteix que WhatsApp utilitzarà les teves fotos i passarà a ser de pagament si no reenvies el missatge: això és fals

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Ni demà comença una nova norma a WhatsApp que li permetrà utilitzar les fotos que comparteixis en els xats, ni el servei passarà a ser de pagament ni reenviar un missatge servirà mai per a res més que per fer-lo viral.

Ha tornat un rumor fals en forma de missatge en cadena que comença amb la frase "No autoritzo" repetida diverses vegades i que anuncia canvis en l'aplicació de missatgeria preferida a Catalunya.

El missatge, viral i fals, que circula pels grups de WhatsApp com a mínim des de principis del 2021, ha tornat a córrer sense que en principi hi hagi cap motiu concret. El mateix text exacte ha circulat per tot el món, especialment en països hispanoparlants com Xile, Colòmbia o Veneçuela.

El missatge que s'està reenviant pràcticament és el mateix des del 2022
El missatge que s'està reenviant per WhatsApp pràcticament és el mateix des del 2021 (3Cat)

Una de les claus és que el text et demana que el reenviïs a 10 grups per fer que el logo "es torni blau i sigui gratuït", i que no et passin a cobrar "0,01 cèntims per missatge". Però reenviar un missatge és una acció que mai tindrà cap efecte, a part d'aconseguir que el missatge acabi distribuint-se massivament.

Com tota notícia falsa, però, aquesta es basa en algunes informacions parcialment certes, cosa que li dona una lleugera credibilitat. Què hi ha de cert i què hi ha de fals en aquest missatge viral i per què hem d'anar amb compte amb què reenviem per WhatsApp?


Què hi ha de cert i què hi ha de fals en el missatge viral

Fals: Demà no hi ha un canvi de norma que permetrà a WhatsApp, o qualsevol empresa de Meta, utilitzar les teves fotos, missatges o arxius. Tots aquests continguts estan xifrats punt per punt: ningú que no sigui emissor o receptor pot veure el contingut dels missatges, ni tan sols WhatsApp.

Cert: Recentment, Meta va començar a demanar als usuaris europeus adults si volen o no ajudar a entrenar els seus models d'IA generativa amb la informació pública que comparteixin els usuaris en les seves apps (Facebook, Instagram, WhastApp...), o qualsevol interacció que tinguin amb el xatbot MetaAI. Tot i que Meta no especifica si la nostra foto de perfil, la secció "Quant a...", els enllaços i els estats entren dins aquesta categoria d"''informació pública" quan els deixem visibles per tothom, sí que neguen explícitament que s'utilitzin "missatges privats de les persones amb amics i familiars" o "informació pública de ciutadans europeus menors de 18 anys" per entrenar els models d'IA generativa. Pots exercir el teu dret a oposar-t'hi omplint el formulari d'Instagram o de Facebook.

Cert: Quan el que enviïs en un xat sigui denunciat per algú, el missatge es reenvia sense xifrar als equips de moderació de WhatsApp perquè decideixin si han d'emprendre alguna acció legal o denunciar-ho a les autoritats.

Fals: WhatsApp no serà de pagament. Aquest és un rumor fals que torna de forma recurrent des que l'aplicació va deixar de ser de pagament, el 2016, dos anys després que Facebook la comprés per 19.000 milions de dòlars. De moment, WhatsApp no té plans presents ni futurs de cobrar pel servei als usuaris particulars.

Fals: Reenviar un missatge no serveix per activar cap procés, desautoritzar Meta o activar una nova funcionalitat. Simplement, serveix perquè el missatge arribi a més persones.


Per què cal anar amb compte amb què reenviem?

En el cas d'informació verídica, reenviar un missatge de WhatsApp pot ajudar a fer arribar un missatge útil a moltes més persones, però en el cas de notícies falses, només genera desinformació, alarma o confusió entre els nostres contactes.

Habitualment, qualsevol missatge en què es demana que sigui reenviat sovint conté rumors, notícies falses o informació no contrastada. De fet, WhatsApp etiqueta els missatges reenviats diverses vegades per advertir del seu origen dubtós o per marcar-los com a SPAM, i ha establert un límit per frenar la seva viralitat.

"Pots trobar més informació sobre els límits de reenviament de missatges i com ho fem tot preservant el xifratge de punta a punta aquí"

Reenviar missatges pot ser especialment perillós quan el missatge conté enllaços o documents adjunts, que podrien ser la porta d'entrada a fraus, phishing, suplantació d'identitats o malware.

El consell de ciberseguretat habitual és no reenviar cap tipus de missatge (sobretot quan el missatge ens ho demana expressament i repetidament).

Si ens preocupa el que hem rebut, en tot cas, podem comprovar per terceres fonts creïbles si és cert o no, i buscar fonts oficials o contrastades que ho confirmin o desmenteixin.

 

ARXIVAT A:
WhatsAppTecnologiaCiència i tecnologia
Anar al contingut