
Pla contra els mals resultats en mates i llengua: es duplicaran els centres que hi participen
Les mesures del departament volen revertir la davallada en els resultats en matemàtiques i llengua, que situen Catalunya per sota la mitjana espanyola i europea a l'informe PISA
Educació ha presentat un pla que preveu destinar 130 milions d'euros a mesures per millorar els resultats en llengua i matemàtiques.
El departament vol revertir els mals resultats de l'informe PISA 2022, que situava Catalunya a la cua d'Espanya i per sota de la mitjana europea i de l'OCDE en matemàtiques, ciències i lectura.
La consellera d'Educació, Esther Niubó, ha assegurat, des de l'Escola Pau Casals de Sabadell, que l'objectiu prioritari de la legislatura en matèria educativa és revertir la davallada en els resultats acadèmics amb una millora contínua del sistema. "Cal una acció decidida, seriosa i estructurada", ha dit.
Aquest conjunt de 30 actuacions --algunes es començaran a aplicar el curs que ve i altres ja estan en marxa-- "ha de ser el trampolí que Catalunya necessita per assolir l'excel·lència educativa".
"Aquest paquet, per al període 2025-2028, ha de servir perquè el nostre alumnat deixi enrere aquest període tan fosc i torni a estar al capdavant dels resultats educatius d'Espanya. L'acord està obert a rebre aportacions del conjunt de la comunitat educativa. L'èxit dependrà que l'assumim com a propi."
Segons Niubó, l'estratègia integral és un pla de país per reduir les desigualtats educatives, enfortir la formació i el suport del professorat, estabilització de plantilles, impulsar l'avaluació més estratègica i promoure un model de governança educativa corresponsable i més flexible.
El pla aposta per augmentar la relació i el treball conjunt entre Inspecció i centres educatius, per acompanyar-los en la millora dels resultats del centre detectant les àrees més fluixes i aplicant estratègies adaptades a cada centre.
Es doblen els centres amb suport a les matemàtiques i comprensió lectora
Les competències matemàtiques i lingüístiques són els principals focus en què es vol actuar.
Pel que fa a les matemàtiques, en 250 centres s'implementarà un nou programa de suport intensiu d'aquest àmbit, des de 3r de primària fins a 4t d'ESO. Aquesta mesura complementa el programa Florence, que ja funciona en 200 centres i que se centra en l'aprenentatge manipulatiu i en oferir més acompanyament als centres.
Per millorar les competències lectores, el Departament d'Educació preveu ampliar el Programa de millora de la competència lectora de 250 a 500 centres públics de primària i ESO. També s'elaborarà una guia per a les famílies per potenciar la lectura en l'entorn familiar.
El pla preveu també oferir reforç gratuït d'aquestes dues matèries per a alumnes vulnerables. L'objectiu és reduir les desigualtats educatives i assegurar l'accés al suport acadèmic.
En aquest sentit, també s'incrementaran les aules d'acollida, un suport per a alumnes nouvinguts a Catalunya que s'incorporen al sistema educatiu.
Aquest curs ja en funcionen un miler, de les quals 888 són estables; però el curs que ve arrencarà amb un miler d'estables.
Orientació educativa contra l'abandonament escolar
El marc de mesures també preveu l'aprovació del decret d'orientació educativa, que ha de permetre reforçar l'acompanyament de l'alumnat i lluitar contra l'abandonament escolar.
Pel que fa a les hores de gestió autònoma, les que els centres poden decidir a quins projectes destinen, es prioritzaran les competències lingüística i matemàtica.
Són mesures plantejades per un grup impulsor, format per 18 experts en educació, que el gener de 2024 van rebre l'encàrrec del govern --aleshores encara en mans d'Esquerra-- de proposar actuacions de millora.
Un dels elements centrals del marc de mesures és l'Agència d'Avaluació i Prospectiva de l'Educació, que té la missió d'avaluar el sistema, les polítiques i la recerca educativa.
Justament ara s'estan fent proves PISA i els resultats se sabran el desembre del 2026.
- ARXIVAT A:
- Educació