Què és la USAID, l'agència de cooperació que Trump pretén desmantellar, i quin impacte té al món
La justícia ha aturat, de moment, els plans del president dels EUA per acomiadar milers de persones i frenar en sec l'activitat de la institució amb l'objectiu d'aprimar l'administració nord-americana
Un jutge federal ha aturat preventivament l'ordre de Donald Trump de congelar tots els fons de l'agència de cooperació nord-americana USAID. El president dels Estats Units pretén aturar de cop l'activitat d'una institució on treballen 10.000 persones i que gestiona 44.000 milions de dòlars en projectes de cooperació a 126 països.
Els treballadors s'han querellat contra aquesta mesura i defensen que és "totalment il·legal", tal com ha explicat Enrique Roig, extreballador de la USAID, al "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio. "Només el Congrés pot decidir tancar una agència com aquesta", assegura.

Roig, que va ser també subsecretari d'Estat de Democràcia, Drets Humans i Drets Laborals, afirma que "estem vivint un projecte autoritari del president Trump amb Elon Musk. La seva política és tancar institucions per reduir despeses i així poder reduir impostos als més rics".
"El que veiem és que la USAID és només el primer cas. Estan mirant a veure fins on poden arribar amb el seu poder per tancar institucions. El següent serà el Departament d'Educació i, després, el de Medi Ambient."
Malgrat el revés judicial, Trump ha ordenat que es bloquegi l'ajuda a Sud-àfrica. El president nord-americà ha acusat el govern sud-africà de confiscar terres a la minoria blanca afrikàner i li ha retret les postures crítiques contra Israel.
Musk i la desinformació
Sobre el paper d'Elon Musk, Enrique Roig explica que és "força preocupant" que una persona que no ha estat escollida tingui "tanta influència". A la seva xarxa X, per exemple, Musk ha arribat a titllar la USAID d'"organització criminal".
Segons Roig, Musk "ha aprofitat la manca de coneixement del poble nord-americà sobre la tasca que fa l'agència de cooperació per manipular la informació". L'acusa de difondre "informació falsa dient que s'estan gastant diners dels impostos en operacions de persones trans o en polítiques de gènere".
"Difon molta propaganda i està tenint un gran impacte."

L'impacte mundial de l'agència creada per Kennedy
L'Agència per al Desenvolupament Internacional va ser creada l'any 1961 per John Fitzgerald Kennedy i gestiona els fons per a projectes de desenvolupament arreu del món. Actualment té uns 10.000 treballadors als Estats Units i programes de cooperació a 126 països, amb un pressupost de més de 40 mil milions de dòlars.
"Són projectes que tenen un impacte molt important, especialment l'assistència humanitària al Sudan, al Congo, a Colòmbia, a Haití..."
Amèrica Central
Es tracta de projectes com els que es duen a terme, per exemple, a l'Amèrica Central, on dona suport a activistes, defensors dels drets humans i mitjans independents a països com Nicaragua o Cuba.
A Colòmbia ajuda a acollir i integrar dos milions i mig d'immigrants veneçolans. "Irònicament, això ajuda molt el nostre país perquè són immigrants que no arriben a la nostra frontera", explica Roig.
Àfrica
A l'altra punta del món, a l'Àfrica subsahariana, l'any passat, l'administració nord-americana va dedicar 6.500 milions de dòlars a assistència humanitària, amb el programa PEPFAR de lluita contra la sida. L'epidemiòloga ugandesa Catherine Kyobutungi descrivia un escenari d'incredulitat: "Si aturen el finançament i ho fan de cop, el que passa és que s'aturen els programes. Vol dir que la gent que porta aquests programes es queda sense feina.
"Uns 2.000 llocs de treball perduts d'un dia per l'altre."

Ucraïna
La USAID intervé també en conflictes com la guerra d'Ucraïna, on 9 de cada 10 mitjans de comunicació depenen de l'ajuda nord-americana per combatre la desinformació emanada de Rússia.
Alfonso Bauluz, president de la secció espanyola de Reporters sense Fronteres, assegura que, si s'acaben les ajudes, "s'assecarà la poca i escassa capacitat de crítica a través dels mitjans de comunicació de moltes persones que són víctimes de persecució per exercir un dret bàsic com és la llibertat d'informació i la llibertat de premsa" .
Per a l'extreballador de la USAID Enrique Roig, el desmantellament de l'agència comportaria "una pèrdua d'influència total" dels Estats Units al panorama mundial. Un espai "que ompliran altres països, com per exemple la Xina en el cas de l'Àfrica".
"Tindria un impacte molt negatiu a escala mundial."