Residents de Santorini pugen a un ferri
Unes 11.000 persones han deixat Santorini per prevenció (Reuters/Alkis Konstantinidis)

Què està passant a Santorini, on la por a un gran terratrèmol està buidant l'illa

El govern grec ha decretat l'estat d'emergència a l'illa, hi ha enviat equips d'emergència de forma preventiva i demana calma als residents

Actualitzat

Una onada de terratrèmols de fins a magnitud 5 sacseja des de fa dies les illes gregues de Santorini i Amorgós.

Aquest diumenge s'han registrat els més recents, dos de magnitud 4,1 cada un. El primer s'ha produït al nord-est d'Anafi, mentre que el segon ha estat al nord-est de Santorini.

La majoria dels habitants d'aquesta illa l'han abandonat per por que aquesta activitat sísmica sigui la prèvia d'un terratrèmol més gran, com el de magnitud 7,7 del juliol del 1956.

El govern de Grècia ha declarat l'estat d'emergència a Santorini per tal d'abordar possibles emergències i gestionar-ne les conseqüències. Les autoritats del país demanen calma a la població i ha enviat efectius dels serveis d'emergència a l'illa de forma preventiva.


11.000 persones deixen Santorini

Almenys 11.000 persones, la gran majoria residents de Santorini --per la temporada turística baixa--, han omplert els ferris i els vols que els darrers dies han sortit de l'illa cap a Atenes.

Els carrers estrets de les localitats d'Oia i Fira, acostumats a la massificació dels milions de turistes que els visiten cada any, mostren ara un aspecte desèrtic només vist durant la pandèmia del 2020.

A Santorini hi viuen 15.000 persones censades, tot i que s'estima que unes 10.000 hi podrien viure sense haver-s'hi registrat.

Segons el mitjà local Alpha, ara només hi queden unes 4.000 persones, la majoria gent gran.

A Santorini s'han registrat més de mil petits terratrèmols
A Santorini s'han registrat més de mil petits terratrèmols (3Cat)

Sense pistes del que podria passar

Jordi Díaz, sismòleg de l'Institut de Geociències de Barcelona, ha explicat en una entrevista al canal 324 que és molt complicat fer cap previsió sobre la possibilitat que es produeixi un terratrèmol de magnitud més gran: "No tenim cap indici que hagi de passar o no".


Segons Díaz, encara és aviat per concloure què provoca aquest eixam de terratrèmols a Grècia: "Tot sembla indicar que és un episodi d'activitat tectònica, però encara és molt d'hora per saber quin és l'origen."

"És una zona on hi ha activitat sísmica de manera més o menys continuada, però no són tan habituals aquests episodis de tanta sismicitat concentrada en un curt espai de temps."

El sismòleg explica que entre 2011 i 2012 es van viure dos episodis semblants, i que els terratrèmols es podrien allargar encara algunes setmanes.


No es pot descartar el perill de tsunami

Jordi Díaz recorda que Grècia es troba en una zona de confluència de les plaques tectòniques d'Àfrica i d'Europa, fet que converteix aquesta part d'Europa en un lloc on l'activitat sísmica és habitual.

Per això, avisa que "no es pot descartar en absolut la possibilitat d'un tsunami", però caldria un terratrèmol "sensiblement més gran dels que estem veient fins ara".

Díaz, de fet, explica que ni tan sols es pot determinar encara si l'arrel dels moviments sísmics és tectònica o volcànica.

"Sabem que a la zona hi ha cambres magmàtiques més o menys actives que poden provocar moviments magmàtics a prop de la superfície", diu Díaz.

El govern grec ha activat el protocol d'emergència sísmica de forma preventiva (Reuters/Alkis Konstantinidis)

El govern demana calma

El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha assegurat que el país està "preparat per actuar" i ha demanat els residents de Santorini que mantinguin la calma i segueixin les instruccions de les autoritats.

De fet, el govern ha desplaçat equips d'emergència a l'illa per atendre qualsevol incident relacionat amb els terratrèmols que hi ha a l'illa i com a prevenció per si se'n registren de més forts.

Com a mesura de precaució, es mantenen les classes i les obres suspeses, alhora que es demana a la població que no s'acosti a determinades zones costaneres.

ARXIVAT A:
Grècia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut