Queixes per la burocràcia als instituts: "No pots dedicar el temps a coses importants"

Educació prepara mesures per simplificar les aplicacions, fer el sistema més eficient i contractar gestors administratius

RedaccióActualitzat

La sobrecàrrega burocràtica és una queixa reiterada en diferents àmbits de la societat, l'empresarial, l'agrícola, la sanitària i també en l'educació. També és la queixa més freqüent dels equips directius d'escoles i instituts. 

"Tens una sensació d'ofec", diu a TV3 Marina Arrufat, cap d'estudis de l'Institut Vilatzara, i "que no pots dedicar el temps necessari a les coses que són importants. I les coses importants són els alumnes i les seves necessitats". 

Tenen una aplicació gairebé per a cada tasca, formularis feixucs, feines que sovint han de fer dues vegades i que els treuen temps per centrar-se en el lideratge pedagògic. 

El Departament d'Educació prepara per a aquest curs una bateria de mesures amb el repte de fer el sistema més eficient. Es preveu, entre d'altres, simplificar les aplicacions i contractar gestors administratius. 
 

El dia a dia burocràtic en un institut

Registrar les baixes del professorat és només una de la llarga llista de les tasques burocràtiques que gestionen, dia a dia, els equips directius d'escoles i instituts, com explica Marc Vilanova, director de l'Institut Vilatzara. "Avui el primer que hem hagut de gestionar és que faltava el professor d'Economia. Hem cobert la guàrdia en primera instància i després he anat ràpidament a l'aplicatiu a generar aquesta incidència", comenta.

Es queixen d'un mar d'aplicacions que no són precisament àgils i que, a l'hora d'avaluar l'alumnat, no els facilita fer ús de dades molt útils, per exemple, per prevenir l'abandonament."És frustrant perquè a més has de tenir en paral·lel altres sistemes", diu Vilanova. 

Els professors i equip directiu es queixen que tenen un programa per a cada cosa i les eines no són àgils ni pràtiques (3Cat)

"Cada curs hem d'afegir cada alumne al grup que li toca, posar manualment cada professor que fa cada matèria… Amb 750 alumnes és una bogeria", continua Arrufat.

I afegeix el director: "Hem de tenir un projecte educatiu, un pla general, un projecte de direcció, un pla de convivència, un projecte lingüístic… L'actualització d'aquests documents és farragosa i no donem l'abast." 

 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut