Gelats d'insectes: els animals del zoo de Barcelona també combaten la calor
Amb les altes temperatures de l'estiu, el Zoo de Barcelona adapta les cures del animals perquè no es deshidratin i es refresquin més. El parc és un dels espais frescos que hi ha a la ciutat: els arbres i la vegetació fan que, habitualment, estigui uns tres graus per sota de la resta de la ciutat. Ara bé, quan hi ha pics de calor, com en aquest inici d'agost, s'han de prendre mesures per minimitzar els riscos en els animals.
Per això, els responsables del zoo han posat més abeuradors als animals i els renoven l'aigua amb més freqüència perquè es mantingui fresca. També els deixen obertes les zones interiors i els espais d'aixpluc perquè es puguin posar a cobert quan el sol pica massa.
Hi ha mesures més cridaneres, com servir-los el menjar fred. Als ximpanzés i a les girafes, per exemple, els donen blocs de gel amb fruita a dins. Jordi Hernández, cap de conservació, posa d'exemple els peculiars gelats que s'ofereixen a les mangostes i els suricates:
És un glaçó de gel al qual hem posat uns insectes, que formen part de la seva alimentació, perquè vagin llepant i refrescant-se i busquin el que els interessa en últim terme, que és l'insecte.
Com ajuden els animals més grossos, com les elefantes, a passar aquesta calorada?
Tenen aigua en abundància per si volen banyar-se, perquè als elefants els agrada. A banda, tenen una zona que coneixem com el fangar, on poden agafar fang i posar-se'l pel cos.
A les elefantes, el bisó i el búfal nan els refresquen les instal·lacions amb mànegues d'aigua. En el cas dels pandes vermells, aquesta operació es fa amb aspersors.
Als ossos i als felins se'ls poden arribar a instal·lar ventiladors a les estances per aconseguir una climatització més bona.
Els responsables del zoo expliquen que l'equipament està exclòs d'algunes de les mesures d'estalvi d'aigua, però que, malgrat això, ha aconseguit un estalvi diari de 200 metres cúbics d'aigua, una quantitat que equival pràcticament al consum diari de 1.800 barcelonins.
