Ens endinsem en un dels temples de la cuina catalana, el restaurant Hispània d'Arenys de Mar.
ESCOLTA-HO ARAAnem fins a Sant Pere Sallavinera per conèixer la història d'en Joan Prat i la Fàtima Brunet. En Joan fa de pagès des del 1996. De mica en mica, va anar canviant la seva pagesia convencional cap a l'ecològica i va convertir els problemes en oportunitats. Què es pot fer en una terra de secà més enllà de cereals? Doncs cereals, però de varietats que donin més valor, com ara blat antic per fer pa. I també llenties i cigrons. Un temps més tard, la Fàtima, que treballava en telecomunicacions, va canviar el rumb de la seva vida per embrancar-se amb en Joan i van muntar un molí de farines i una màquina de pelar llegums. Finalment, fa pocs mesos que tanquen el cercle amb una granja de porcs en extensiu per tenir matèria per als seus camps. Tancar el cercle, ser feliç amb la vida.
En Jeffrey Ruiz i l'Helena Termes ens parlen de La Cort del Mos com un espai on la cuina catalana medieval es troba amb la sensibilitat contemporània. Inspirats pel "Llibre de Sent Soví", recuperen receptes ancestrals amb tècnica, respecte i creativitat. A Palamós, el seu projecte és una declaració d'amor al país i a la memòria culinària. Per ells, cuinar és reinterpretar el passat amb ulls d'avui, i en parella, amb complicitat i passió compartida.
Des de l'IRTA Mas Badia, en Joan Bonay ens parla de pomes amb mirada científica i passió pagesa. Amb anys de recerca al darrere, treballen per desenvolupar varietats més resistents, gustoses i adaptades al canvi climàtic. La innovació no és només tecnologia: és escoltar la terra, entendre el consumidor i anticipar el futur. A Mas Badia, cada nova poma és fruit d'un equilibri entre coneixement, sostenibilitat i compromís amb el territori.