Rafa Peña es va enganxar a la cuina quan va començar a treballar-hi en el seu temps lliure (Canva)

Rafa Peña, el millor xef català del 2023: a quins restaurants cuina?

El copropietari del Gresca, a l'Eixample de Barcelona, ha guanyat el Premi Nacional de Gastronomia, que atorga l'Acadèmia Catalana d'aquest àmbit
El periodista Òscar Callau mirant a càmera
Periodista de Cultura de 3CatInfo especialitzat en moda i gastronomia
3 min

El xef Rafa Peña, del restaurant Gresca (al carrer Provença de Barcelona, a l'Eixample), ha guanyat el Premi Nacional de Gastronomia, que atorga l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. El guardó reconeix la trajectòria d'aquest cuiner experimentat de 47 anys, que ha passat per molts restaurants i que ara basa la seva oferta en una fusió de cuina catalana tradicional amb cuina d'avantguarda.

El Gresca el va posar en marxa el 2006 i --poc després-- va obrir el Gresca Bar, de vins, just al costat, empalmant els dos locals a través de la cuina. Ell mateix el defineix a Catalunya Ràdio com "un bistró català":

El Gresca antic el vam matar postpandèmia: vam decidir deixar de fer menús degustació, abandonant aquella cuina una mica delicada i fent-ne una una mica més rústica i propera.

L'acte de lliurament de premis, al Palau de Pedralbes de Barcelona, aplega el bo i millor de la cuina catalana

El més recent dels seus locals és el bar d'entrepans Torpedo, al carrer Aribau de Barcelona, que tanca a les tres de la matinada:

És el bar amb el qual ens voldríem trobar nosaltres quan pleguem de la feina: hamburgueses, vi natural, bona cervesa i bona música.

Fa poc, Serra també ha començat a dirigir la cuina de l'hotel Santo Mauro a Madrid, on també hi ha dos ambients: la Biblioteca Gresca, més formal, i el Gresca Wine Bar, d'afterwork.

Un xef de l'escola d'El Bulli

L'èxit de Peña --que es mostra molt satisfet amb el premi perquè "és de país, de casa"-- és, doncs, fruit de la seva llarga experiència. De fet, ell mateix explica que la seva expertesa ve més de l'àmbit professional que acadèmic:

Nosaltres no veníem tant d'escola de cuina, sinó que feiem molts tombs: viatjàvem per Catalunya, el País Basc, França... Apreníem a les cases, com a ajudant de cuina. La meva cuina és catalana, però fusionada amb tot el que hem après abans.

Rafa Peña ha expressat molta satisfacció després de rebre el guardó

El mateix pensa el president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí, que reconeix la importància del pas de Peña per molts restaurants, entre ells el mític El Bulli, de Ferran Adrià:

Amb el projecte que fa amb la seva dona, el Gresca, s'ha convertit d'alguna manera en un referent del que és la cuina catalana tradicional, però moderna. Una cuina que incorpora totes les vivències i els coneixements que ha anat desenvolupant durant tants anys.

I és que, malgrat que volia anar per arquitecte i va acabar estudiant matemàtiques i informàtica, el temps als fogons per guanyar-se la vida durant el seu temps lliure va acabar enganxant aquest xef a la cuina.

Una part "fonamental" de la cultura

Els guanyadors dels Premis Nacionals de Gastronomia són el resultat d'un procés de votació secret que els acadèmics fan al llarg de l'any. L'Acadèmia selecciona els cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l'excel·lència en la seva tasca i per l'aportació a la cuina i a la gastronomia del país que, segons Vilarrubí, és una part "fonamental" de la cultura que "respon a la passió, professionalitat i al compromís" amb l'entorn, la pagesia, la ramaderia, la pesca i el sector vitivinícola.

La institució també ha guardonat Nil Dulcet, del restaurant Compartir Barcelona, amb el Premi Revelació 2023; Pablo Sacerdotte, del restaurant Cocina Hermanos Torres, amb el Premi Cap de Sala i Marc Casanovas, comunicador gastronòmic, amb el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic. José Ramón Andrés ha rebut el Premi Especial de l'Acadèmia per la seva tasca a través de l'ONG World Central Kitchen, que dona resposta a necessitats alimentàries en situacions d'emergència arreu del món.

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Gastronomia

Mostra-ho tot