Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Flick Barça prèvia Betis
Eric Garcia renova Barça
Hugo Mallo abús sexual

Sans i estalvis

10 hàbits per millorar la salut del cervell

Una alimentació adequada i unes rutines saludables ajuden a alentir el deteriorament cerebral

13/04/2022 - 14.06 Actualitzat 13/04/2022 - 14.28

El cervell és, sens dubte, l'òrgan més complex del cos humà i també el més misteriós. I com el cos, també envelleix i es deteriora. Pot ajudar l'alimentació a millorar la nostra salut cerebral? Hi ha una dieta que ens ajudi a alentir el declivi cognitiu? 

El psiquiatra de l'Hospital Clínic de Barcelona Miguel Bernardo, que ha participat en l'edició d'"Alimentación saludable. Una guía para psiquiatras y sus pacientes", posa en relleu com l'alimentació pot contribuir a millorar la salut del nostre cervell i ajudar pacients amb determinades malalties mentals. Resumim les pautes que ens proposa en 10 punts bàsics:

1. Sopar aviat i lleuger

Es recomana sopar quan encara és de dia, a les 19 h a l'hivern i a les 20 hores a l'estiu.

Plats rics en verdures o greixos saludables, i una proteïna com ou, peix, carn o proteïna vegetal fàcil de digerir, com el tofu.

2. Incloure verdura en tres àpats al dia

La verdura, si apareix als plats, sol ser com a guarnició. Els autors recomanen que almenys un 50% del plat dels àpats siguin verdures i hortalisses.
 

3. Evitar processats i brioixeria

Evitar tots els aliments processats, així com dolços, pastes, galetes i brioixeria. Aquest tipus d'aliments són perjudicials per a l'organisme ja que contenen farines refinades i els greixos són de molt baixa qualitat. A més, a la llarga, provoquen diabetis, malalties cardiovasculars, inflamatòries i degeneratives.

4. Augmentar els aliments rics en greixos saludables

Els trobem al peix blau (bonítol, sardina, verat....), fruits secs, llavors de carbassa, lli, sèsam o gira-sol, oli d'oliva verge extra, alvocat o ous ecològics.

5. Incorporar aliments rics en probiòtics

Ajuden a reduir la inflamació i la permeabilitat intestinal i a evitar que les substàncies tòxiques entrin a l'organisme: quefir de cabra o ovella, iogurt natural sense sucre ni edulcorants, verdures fermentades com el xucrut o el kimchi...

6. Aliments rics en fibra cada dia

Alimenten la microbiota, arrosseguen el colesterol dolent i ajuden a regular el trànsit intestinal. La trobem a la fruita, fruits secs, llegums, llavors i hortalisses.

Consumir diàriament aliments rics en fibra, com la fruita, ajuda a prevenir complicacions cognitives (iStock)

7. Herbes aromàtiques i espècies

Quantes més millor, fresques o seques.

8. Aliments rics en antioxidants

En especial tota mena de baies i fruits vermells, verdures, fruita i cacau, que conté un alcaloide anomenat teobromina que, segons els últims estudis, té un efecte neuroprotector.

9. Els cereals, millor integrals

Millor cereals en gra i sense refinar. No és obligatori, però si es consumeix pa és preferible que estigui elaborat amb farina 100% integral, de cereals com l'espelta o kamut i de fermentació lenta amb massa mare. S'ha de consumir de manera moderada.

10. Rutines i exercici moderat-intens

Les rutines ajuden el metabolisme a anar a l'hora: dormir al menys set hores cada dia, fer sempre els àpats a la mateixa hora, evitar el sedentarisme. L'activitat física és un excel·lent antioxidant, però ha de ser moderada-intensa (caminar a bon ritme, pujar escales, etc.)