Sans i estalvis
10 hàbits per millorar la salut del cervell
Una alimentació adequada i unes rutines saludables ajuden a alentir el deteriorament cerebral
13/04/2022 - 14.06 Actualitzat 13/04/2022 - 14.28
El cervell és, sens dubte, l'òrgan més complex del cos humà i també el més misteriós. I com el cos, també envelleix i es deteriora. Pot ajudar l'alimentació a millorar la nostra salut cerebral? Hi ha una dieta que ens ajudi a alentir el declivi cognitiu?
El psiquiatra de l'Hospital Clínic de Barcelona Miguel Bernardo, que ha participat en l'edició d'"Alimentación saludable. Una guía para psiquiatras y sus pacientes", posa en relleu com l'alimentació pot contribuir a millorar la salut del nostre cervell i ajudar pacients amb determinades malalties mentals. Resumim les pautes que ens proposa en 10 punts bàsics:
1. Sopar aviat i lleuger
Es recomana sopar quan encara és de dia, a les 19 h a l'hivern i a les 20 hores a l'estiu.
Plats rics en verdures o greixos saludables, i una proteïna com ou, peix, carn o proteïna vegetal fàcil de digerir, com el tofu.
2. Incloure verdura en tres àpats al dia
La verdura, si apareix als plats, sol ser com a guarnició. Els autors recomanen que almenys un 50% del plat dels àpats siguin verdures i hortalisses.
3. Evitar processats i brioixeria
Evitar tots els aliments processats, així com dolços, pastes, galetes i brioixeria. Aquest tipus d'aliments són perjudicials per a l'organisme ja que contenen farines refinades i els greixos són de molt baixa qualitat. A més, a la llarga, provoquen diabetis, malalties cardiovasculars, inflamatòries i degeneratives.
4. Augmentar els aliments rics en greixos saludables
Els trobem al peix blau (bonítol, sardina, verat....), fruits secs, llavors de carbassa, lli, sèsam o gira-sol, oli d'oliva verge extra, alvocat o ous ecològics.
5. Incorporar aliments rics en probiòtics
Ajuden a reduir la inflamació i la permeabilitat intestinal i a evitar que les substàncies tòxiques entrin a l'organisme: quefir de cabra o ovella, iogurt natural sense sucre ni edulcorants, verdures fermentades com el xucrut o el kimchi...
6. Aliments rics en fibra cada dia
Alimenten la microbiota, arrosseguen el colesterol dolent i ajuden a regular el trànsit intestinal. La trobem a la fruita, fruits secs, llegums, llavors i hortalisses.
7. Herbes aromàtiques i espècies
Quantes més millor, fresques o seques.
8. Aliments rics en antioxidants
En especial tota mena de baies i fruits vermells, verdures, fruita i cacau, que conté un alcaloide anomenat teobromina que, segons els últims estudis, té un efecte neuroprotector.
9. Els cereals, millor integrals
Millor cereals en gra i sense refinar. No és obligatori, però si es consumeix pa és preferible que estigui elaborat amb farina 100% integral, de cereals com l'espelta o kamut i de fermentació lenta amb massa mare. S'ha de consumir de manera moderada.
10. Rutines i exercici moderat-intens
Les rutines ajuden el metabolisme a anar a l'hora: dormir al menys set hores cada dia, fer sempre els àpats a la mateixa hora, evitar el sedentarisme. L'activitat física és un excel·lent antioxidant, però ha de ser moderada-intensa (caminar a bon ritme, pujar escales, etc.)
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
Se sacrificaran i es comercialitzaran 30.000 porcs de granges a prop del focus de la pesta porcina
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
Illa esquiva les crítiques de l'oposició per la pesta porcina i diu que "les coses s'han fet bé"
El pes del sector porcí català: 4.260 milions d'euros de negoci a l'exterior