Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Flick Barça prèvia Betis
Eric Garcia renova Barça
Hugo Mallo abús sexual

La tarda de Catalunya Ràdio

9 consells pràctics per sobreviure als àpats de Nadal sense privar-se de res

Vigilar amb el pes aquestes dates és com tenir una petita fuita a casa cada dia durant tot l'any i només posar-hi remei dos o tres dies

24/12/2021 - 16.20 Actualitzat 24/12/2021 - 16.42

Els àpats de Nadal estan plens de  torrons, neules, cava, vi i tot un seguit de productes que són un veritable malson per a qualsevol nutricionista. Però aquests dies enterrem la destral de guerra nutricional i convidem a relaxar-nos, perquè preocupar-se pel pes durant l'època nadalenca és com fixar-se en els arbres i no veure el bosc.

I els 350 dies que queden, què? Si el desastre s'ha instal·lat - no seria estrany -, ja no ve d'aquí; i si no hi ha desastre, tampoc passarà res. Per tant, sense caure en ingestes exagerades, ens ho hem de prendre amb calma.

Aquests nou consells pràctics et permetran menjar de tot sense caure en l'excés i evitar així algun disgust digestiu:

1. Comprar amb intel·ligència

És molt millor comprar un torró de xocolata carregat d'avellanes o d'ametlles que un que simplement porta xocolata: la fruita seca ens omple i ocupa l'espai d'altres ingredients que no són gens saludables. Val la pena evitar els aliments supercarregats de sucres afegits i additius. Sempre podem comprar torró light, però alerta: els estudis assenyalen que quan comprem un producte light n'acabem menjant més. 

2. Ajudar el cos

Acompanyar els àpats carregats de greixos amb amanides de fulla amarga ajudarà a digerir millor, o incloure fruites com la pinya o el mango al menú, que contenen enzims que ajudaran a digerir millor tanta proteïna.

3. Menjar verdures crues

Abans de l'àpat principal, menjar verdures crues ens ajuda a ocupar l'espai de l'estómac amb alguna cosa sana. Així menjarem menys d'altres coses.

4. No beure alcohol amb set

Per la set, aigua. I anar alternant entre el vi i l'aigua; així beurem menys vi i també ajudarem el fetge a treballar millor per eliminar l'alcohol de l'organisme.

5. Prendre infusions i brous digestius

Una infusió amb la pell de mitja llimona i la de dues mandarines ecològiques afegides a 1 litre d'aigua bullint ajuda a l'eliminació renal de l'excés de sal i d'àcid úric. Va molt bé si s'ha menjat marisc.

6. Menjar sense presses

Mirar de menjar de manera relaxada o incorporar més verdures als plats també ens ajudarà, com les infusions, a evitar mals de panxa pels excessos. 

Les infusions i els brous digestius ajuden a pair millor el marisc (Unsplash)

7. Cuinar plats saludables els dies que no siguin de celebració

Hem de permetre que el fetge treballi per eliminar totes les toxines que hem posat al cos, especialment l'alcohol. 

8. Prendre ceba macerada

Macerar la ceba un parell d'hores en vinagre de poma no pasteuritzat. Ajuda a la digestió de proteïna i greixos de carns i peixos i no repeteix.

9. Incorporar xucrut o germinats

Menjar una cullerada sopera de xucrut (col fermentada) o de germinats (d'alfals, de fenigrec, etc.) acompanyant els menjars forts. Tots dos contenen enzims que ens ajudaran a digerir. Una altra opció és prendre un comprimit d'enzims digestius obtinguts de fonts naturals com la papaia, la pinya o el germinat de blat.

Dit això, bones festes i bon profit!