Cuina d'aprofitament: les pells també es cuinen!
Les pells de taronja, un complement perfecte per als iogurts, el mató o les torrades. (iStock)

A la cuina no es llença res: idees per aprofitar les pells

Pells de taronja, de pollastre, de ceba o fins i tot de pèsols. Aprofiteu-les per cuinar plats deliciosos: sopes, cotnes o toppings per als iogurts
2 min

Pell de taronja confitada

Agafeu un pelador de patates i peleu les taronges de manera que només us endugueu la part taronja i deixeu la part blanca enganxada a la fruita. Aquestes pells de taronja taronges les talleu a tiretes ben fines. En una paella hi poseu un grapat de sucre, tot depèn de la quantitat de pells que tingueu entre mans, i un raig d'aigua.

Ho escalfeu, i quan bulli i faci almívar hi tireu les pells perquè vagin coent. Estigueu alerta, que l'almívar no ha d'agafar color. Quan les pells siguin translúcides, apagueu el foc i ho deixeu reposar i refredar. Hi afegiu un raig de Cointreau o de granadina, si us agrada, i amb això us amaniu els iogurts, el mató o les torrades.

Brou torrat de pells de ceba

En comptes de llençar les pells exteriors de les cebes, les torreu al forn i després les feu bullir amb aigua. Obtindreu un caldo amb un potent sabor de ceba i cap rastre de gust de cremat. Aquest brou us pot servir per fer una gran sopa de ceba afegint-lo a una cassola amb ceba sofregida. També per donar sabor i color a un brou de carn.

Noves idees per aprofitar-ho tot dels aliments / Pixabay

Cotnes de pell de pollastre o bacallà

Compreu un pollastre sencer i us trobareu un bon pam de pell de pollastre sobrera cada vegada. No la llenceu! Bulliu les pells en aigua durant deu minuts. Després les escorreu i les assequeu bé. Seguidament, les retalleu a quadrats i les estireu bé en una placa de forn entre dos fulls de paper sulfuritzat. Les premeu amb una altra safata o una taula de tallar a sobre i les guardeu a la nevera unes hores.

Quan siguin ben fredes, les podeu fregir en oli ben calent i us quedaran estarrufades i cruixents com les cotnes de la xurreria! Això ho podeu fer també amb pells de bacallà, esquivant el pas de bullir-les. El secret perquè quedin bones és que siguin ben seques.

El secret de les cotnes perquè quedin bones és que siguin ben seques / Wikimedia Commons

Pells de salmó cruixents

Les podeu fer cruixents al forn. Les netegeu bé de restes de carn. Les talleu a tires de dos o tres centímetres d'amplada i un pam de llargada. Les esteneu en una placa de forn entre dos papers sulfuritzats i, amb un pes a sobre, perquè no volin ni es deformin. Després les coeu uns minuts a 160 graus. Quedaran platejades i cruixents, a punt per decorar els vostres plats moderns!

Crema de pells o tavelles de pèsols

Si compreu pèsols amb tavella, no la llenceu! Quan són tendres, són delicioses tal com venen. S'han de bullir només durant tres minuts.

Les pells de pèsols o bé saltades amb oli a la paella o transformades en crema / Pixabay

Les podeu saltar amb oli a la paella si voleu, o les podeu transformar en una crema de pèsols sense pèsols que pot tenir més gust de pèsols que la crema feta amb els pèsols i tot! Si opteu per la crema, bulliu les tavelles amb poca aigua i després les tritureu. Tindreu un sopar de cine.

Avui és notícia

Més sobre El matí de Catalunya Ràdio

Mostra-ho tot