Augmenten les alertes de contaminació alimentària per cuinar amb estris comprats als basars orientals

S'ha d'anar amb compte amb les carmanyoles, els coladors o les tasses fabricades a la Xina o a Hong Kong i que es comercialitzen als basars orientals a preus molt econòmics. Ho indica l'increment del nombre de notificacions d'alertes de contaminació de menjar que ha entrat en contacte amb aquests productes que ha rebut l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició. L'organisme ha presentat un document aquest dimarts, en què també es revela que la baixa qualitat d'aquests estris, fets a partir de materials tòxics com el plom, el níquel o l'estany, provoca que desprenguin substàncies nocives quan estan sotmesos a altes temperatures.
2 min
El 6% de les notificacions d'alertes per contaminació d'aliments que va rebre l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) l'any passat van ser motivades pel material amb què van estar en contacte, en la seva gran majoria, parament i estris de cuina adquirits en comerços regentats per xinesos. Aquests productes, fets a Hong Kong o a la Xina, estan fabricats a partir de materials tòxics com el plom, el níquel o l'estany, entre d'altres, que poden ser contaminants per als aliments, tant líquids com sòlids.

Així ho revela la memòria del 2009 del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), que conté 3.130 expedients relatius a productes alimentaris.

El document que s'ha presentat aquest dimarts indica que la retirada del mercat d'aquells productes que pateixen l'erosió de materials quan entren en contacte amb aliments creix any rere any. L'AESAN adverteix que comprar més barat pot sortir car i apunta que la baixa qualitat d'aquests productes fa que no estiguin preparats per resistir determinades temperatures altes, i que quan entren en contacte amb la calor desprenen substàncies tòxiques.

Davant d'això, la UE ja s'està plantejant regular de manera específica les importacions provinents de la Xina, tot i que els experts asseguren que els controls són cada vegada més exhaustius i que els consumidors poden estar tranquils.

Com a conclusió, també s'ha fet públic que al 80% dels ciutadans de l'estat espanyol els preocupa la qualitat i la frescor dels aliments i que al voltant del 66% de la població està preocupada per la presència de residus químics o contaminants a la vianda, segons dades extretes de l'Eurobaròmetre.

Avui és notícia