Begudes sense alcohol
Begudes sense alcohol

Begudes sense (o molt poc) alcohol per a les taules de Nadal

Tant si no pots consumir alcohol com si no vols fer-ho, aquí tens unes propostes variades de begudes que et sorprendran
Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"
4 min

Cada vegada hi ha més demanda de begudes sense alcohol. Pot ser que no ens vingui de gust beure amb graus d'alcohol, o que no en puguem consumir.

L'expublicista i escriptor Jordi Luque Sanz, prescriptor d'"Un restaurant caníbal a Berlín", proposa begudes sense alcohol que cobreixen totes les parts dels grans àpats de Nadal, començant pel vermut i acabant per les copes:

A la nostra societat es castiga molt la gent que no vol beure alcohol. Pressionem la gent a beure. Jo gaudeixo molt bevent alcohol, però als que no ho vulguin fer, si us plau, deixem-los en pau!

Vermut blanc Martini Floreale i vermut vermell Martini Vibrante

Vermut blanc Martini Floreale
Vermut blanc Martini Floreale

La marca Martini, propietat de Bacardi, és darrere d'aquests dos aperitius sense alcohol que, segons Jordi Luque Sanz, és el millor martini sense alcohol del mercat. El Martini Floreale s'elabora amb camamilla romana i el Martini Vibrante, amb bergamota.

Vermut vermell Martini Vibrante
Vermut vermell Martini Vibrante

Kombutxa d'Ama Brewery

La gent d'Ama Brewery ha aconseguit fer el que semblava impossible: envellir kombutxa en ampolla! Ama Brewery és un projecte fundat per la gent que ve del restaurant Mugaritz, amb el mateix esperit avanguardista que el restaurant. Al País Basc, fan kombutxa seguint el mètode ancestral infusionant-la amb botànics d'alta qualitat i l'envelleixen en l'ampolla durant sis mesos.

Kombutxa d'Ama Brewery
Kombutxa d'Ama Brewery

Com que és una beguda amb bacteris i llevats que continuen fermentant, el repte era aconseguir que l'evolució fos positiva i la beguda millorés en ampolla... i ho han fet. El resultat és una beguda gairebé sense alcohol (en té entre 1,5 i 2,5 graus), amb una profunditat i una complexitat que no tenen les kombutxes convencionals.

Cervesa Punk AF, de Brewdog

Cervesa Brewdog Punk AF
Cervesa Brewdog Punk AF

Brewdog va néixer el 2006 a Fraserburgh, a Escòcia, com una marca de cervesa artesana que feien un grup d'amics al garatge de la mare de Martin, un dels cofundadors. Ara, tenen quatre fàbriques i més de cent bars a tot el món. La Punk AF és la versió sense alcohol de la seva ja clàssica Punk IPA.

Cervesa Clausthaler

Cervesa Clausthaler
Cervesa Clausthaler

El 1979, Clausthaler es va convertir en la marca pionera en fer servir la fermentació controlada per elaborar cervesa. Avui dia continua sent la cervesa sense alcohol guanyadora de més premis a Alemanya.

Vi Zero Zero de Le Naturale

D'aquest vi de Le Naturale en tenim dues versions: blanc i negre. Dos vins elaborats pel grup Vintae, un celler amb origen a La Rioja que distribueix els seus productes a una seixantena de països.

Els Zero zero són vins desalcoholitzats mitjançant un procés per separar i eliminar l'etanol, mantenint-ne les aromes inicials i els components beneficiosos per la salut com els polifenols i altres antioxidants.

Ginebra Seedlips

Ginebra Seedlips
Ginebra Seedlips

Un destil·lat sense alcohol i sense sucre llançat per Ben Branson a Londres el 2015. Aquesta beguda s'elabora a partir de les receptes de remeis sense alcohol del manual "L'art de la destil·lació", escrit per un metge anglès el 1651.

Com es fan les begudes sense alcohol?

Hi ha quatre mètodes per elaborar begudes sense alcohol:

El primer és ben senzill: treballar sense alcohol. Es fa servir aigua i després la infusiones amb herbes o substàncies que recordin el perfil aromàtic d'un whisky o una ginebra.

El segon mètode es fa servir molt amb la cervesa. S'utilitza cervesa amb alcohol i se separa el líquid del sòlid amb un sedàs microscòpic i, finalment, es reinfusiona el que queda de sòlid amb aigua.

El tercer mètode és més tècnic i es va fer servir molt per elaborar els primers vins sense alcohol. Consisteix a destil·lar a baixa pressió una beguda per aconseguir que l'alcohol s'evapori i ficar en ampolla el líquid.

Finalment, hi ha un altre mètode més sofisticat amb una doble destil·lació a baixa pressió amb alambins. A la primera destil·lació se separen les aromes i a la segona, l'alcohol. Després les aromes es tornen a barrejar amb aigua i així obtens la beguda final sense alcohol.

I de propina: un còctel sense alcohol que no és un San Francisco

Acabem amb un còctel lliure d'alcohol. La sommelier Clara Antúnez ens anima a tastar el "Very well": els ingredients són 4 centilitres de suc de taronja, 4 centilitres de suc de llimona, 3 centilitres de suc de pinya, 2 centilitres de suc de préssec, un xarrup de granadina i una cullerada de xarop de sucre. Millor si són sucs frets amb fruita fresca!

A la pàgina web The Blue Dolphin Store, un e-commerce especialitzat en begudes sense alcohol perquè cadascú busqui el que li convingui... té una selecció sorprenent!

Avui és notícia

Més sobre Literatura

Mostra-ho tot