L'Enric entra neu a l'iglú per desfer-la i poder tenir aigua. L'Associació de Constructors d'Iglús de Catalunya ja fa 20 anys que es va fundar.
L'Enric entra neu a l'iglú per desfer-la i poder tenir aigua. L'Associació de Constructors d'Iglús de Catalunya ja fa 20 anys que es va fundar. (TV3)

Benvinguts a la Groenlàndia d'en Jan, dilluns a "Karakia"

Dilluns, a les 22.00, en un nou capítol de "Karakia", el 33 descobreix la cultura d'origen d'en Jan. Nascut en una petita població de Groenlàndia, ja fa anys que es va instal·lar a Vic. Durant el programa, amb en Francesc i l'Associació de Constructors d'Iglús de Catalunya, reproduiran una expedició de caça i cuinaran productes de l'Atlàntic Nord.
2 min

En Jan és d'Iginniarfik, una petita població de la costa oest de Groenlàndia. Tot i que va néixer a l'illa més gran del món, quan era petit no hi havia en tot aquell vast territori més gent que la que ara hi ha a Vic, la ciutat on viu des de fa molts anys. L'aïllament i les dificultats durant els durs hiverns, en un país cobert de gel en tres quartes parts, ha fet que molts del seus habitants hagin decidit emigrar. Així ho va fer en Jan, primer als Estats Units i després a Alemanya i a Suïssa, abans d'instal·lar-se a Catalunya.

La falta de productes propis, especialment fruites i verdures, ha condicionat històricament l'alimentació dels inuit, el poble al qual pertany. Però ell no és l'únic protagonista d'aquest capítol. L'acompanyarà en Francesc, un antropòleg enamorat de la seva cultura. Amb ells i amb l'Associació de Constructors d'Iglús de Catalunya, "Karakia" reproduirà el que podria ser una expedició de caça, que és quan per refugiar-se es construeixen els "illu", diminutiu d'"illunnguusaq" (casa de neu), més coneguts aquí com a iglús. Un cop construït, en Jan i en Francesc hi cuinaran el "galeralik", l'halibut, peix típic de l'Atlàntic Nord. Un cop a Vic, també faran "suassat", una sopa de foca (però amb xai) i completaran l'àpat amb bacallà i gambes, que juntament amb l'halibut són els productes més exportats d'aquelles aigües.

Com és habitual, el programa no perdrà l'oportunitat de conèixer paraules i expressions en la llengua d'en Jan, el kalaallisut, algunes de les quals ja es van introduir fa temps al nostre idioma, com "anoraq" o "qajaq" (caiac), i també aquesta altra: "mamaq" (gustós).

El programa

"Karakia" és un espai de producció pròpia de Televisió de Catalunya pioner a Europa en el tractament de la diversitat. Estrenat l'any 2001, s'adreça a tothom que té interès per la cuina i el descobriment de nous ingredients i gustos, però sobretot vol despertar l'interès per les cultures, costums i tradicions dels veïns d'altres orígens.

tv3.cat/karakia

facebook.com/karakia

Avui és notícia