Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Betis - Barça
Ferran Torres
Busquets Alba MLS

Les receptes de "Cuines"

Codony i codonyat: 16 receptes perquè aprenguis a utilitzar-los als teus plats

Codony, codonyat... saps la diferència? Aquí t'ho expliquem tot i el més important, com treure'n tot el profit i fer-los brillar amb les receptes del "Cuines"

11/10/2021 - 13.33 Actualitzat 14/11/2025 - 14.19

La tardor és increïble: no només és l'època de moniatos, sinó que també ens porta la confitura més bona entre totes les confitures. Perquè, i aquí no em podreu portar la contrària, què hi ha més dolç i bo que el codonyat?

Però aturem-nos un moment i expliquem exactament què és aquesta pasta taronja.

Codony o codonyat? Aquestes són les diferències! 

Encara que sovint l'anomenem, equivocadament, codony, el nom correcte d'aquesta confitura és codonyat. Per la seva banda, el codony és el fruit del codonyer i la base d'aquesta compota. Es tracta d'una fruita molt semblant a la pera i que normalment no es menja crua, ja que té un gust molt àcid.

Dit això, està clar que tots hem berenat codonyat o l'hem menjat acompanyat d'una mica de formatge. Però podem fer alguna cosa més que untar el codonyat en pa? Ja saps que la resposta és sí i per això he triat les millors receptes d'entrants, plats principals i postres tant amb la confitura com amb la fruita. Pren-ne nota, que comencem!

Per obrir la gana: 4 entrants amb codony i codonyat 

1. Amanida Waldorf amb codonyat

Una amanida sempre és un bon primer plat. Si t'avorreixen les receptes massa fàcils, no pateixis, perquè en Marc Ribas ens ensenya pas per pas com preparar nosaltres mateixos el codonyat. No té pèrdua!

2. Coca d'hivern

Una coca amb ingredients de temporada. Si la veus molt pesada no pateixis, porta romaní i t'ajudarà a digerir. Així que tranquil, atipa't!

Amb ingredients de temporada i molt digerible!

3. Coca d'espelta amb bledes, codonys i verat marinat

Aquesta és una altra opció de coca, però en aquest cas els codonys es fan confitats al forn. Per aprofitar al màxim els fruits de la tardor, també porta magrana.

4. Nyàmeres braves 

Ara potser et quedes descol·locat, perquè potser no has menjat mai nyàmeres. És un tubercle amb un gust que et sorprendrà i que et proposem que mengis acompanyat d'un allioli de codonyat. Per flipar!

6 receptes amb codony i codonyat

5. Bacallà a la manresana

Un altre plat que porta un allioli de codony és el bacallà a la manresana. Un plat molt lligat a la tradició gastronòmica del Bages.

6. Bacallà amb maionesa de codony 

Més opcions amb bacallà? L'Arnau París porta una proposta molt original. Els daus de bacallà fregits s'acompanyen d'una maionesa de codony suau i afruitada que el fa irresistible. Fàcil, cruixent i sorprenent!  

7. Caneló de fetge d'ànec, trompetes i codony 

Els canelons no es fan només amb carn rostida. Aquesta recepta n'és la prova: fetge d'ànec, trompetes de la mort i codony caramel·litzat amb una salsa de mantega. Uns canelons delicats i elegants per sorprendre a taula! 

No només amb carn rostida!

8. Llom de llebre amb codonys

Per fer aquesta recepta hauràs d'assegurar-te que a la teva fruiteria hi tenen codonys, perquè en aquest llom amb codony és imprescindible. Acompanyat d'una salsa boníssima per combinar amb la llebre.

9. Conilla amb codony

Si us agrada la carn de conill, aquesta pot ser una bona manera de repensar com el mengeu. Aquesta preparació no només porta codony, també cacau i caragols. Increïble!

10. Peus de porc farcits de bolets, botifarra negra i allioli de codony 

I un plat amb tot el gust de la cuina tradicional catalana? Aquí tens aquests peus de porc melosos i diferents! Farcits de bolets i botifarra negra i servits amb un allioli suau de codony. Perfecta per als amants de la cullera (i l'originalitat)! 

Melosos i diferents

Per als més dolços: les postres! 

11. Pastís de codony amb peres i xocolata

T'agrada fer pastissos? Doncs posem-nos-hi. Com ja t'hem explicat, no s'acostuma a menjar cru, així que hauràs de bullir el codony abans de començar tot el procés. Un cop estigui fet, t'encantarà, aquest pastís de codony!

12. Pastís de codonyat

El tradicional codonyat transformat en un pastís dolç i aromàtic amb una base cruixent de civada. La Gessamí Caramés ens proposa aquesta recepta fàcil i deliciosa plena de textures i sabors. Per tancar l'àpat amb un toc de tardor! 

13. Pastís de formatge amb codonyat

Potser la recepta més lògica, perquè, què lliga més amb el codonyat, si no el formatge de cabra? Doncs aquí tens un pastís de formatge amb codonyat: per llepar-se els dits!

14. Orelletes amb crema de llimona 

Les tradicionals orelletes reinventades. Aquestes estan farcides amb una refrescant crema de llimona i un toc de codony. Cruixents i cítriques, perfectes per donar un final dolç a qualsevol àpat! 

15. Pastelitos criollos

Aquesta recepta argentina laboriosa, però boníssima. Són un dels dolços més típics de la província de Córdoba: els pastelitos criollos. Els pastelitos es fan amb pasta de full i es fregeixen amb oli d'oliva.

16. Granissat / Sorbet de codony

No t'agraden els pastissos? No pateixis. Si has fet un àpat pesat, podem netejar l'estómac amb unes bones postres. I què millor que fer-ho amb un granissat o sorbet de codony!