Netflix compra Warner i HBO
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Nou atac israelià Gaza
ES-Alert dana
Federica Mogherini
Matthew Perry
Flick Barça prèvia Betis
Eric Garcia renova Barça
Hugo Mallo abús sexual

Consumir peix blau, nous i soja redueix complicacions i mortalitat després d'un infart

Un estudi conjunt de l'Hospital i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques demostra els beneficis dels àcids omega-3, tant si són d'origen animal com vegetal

Xavier Duran

28/10/2020 - 21.15 Actualitzat 09/11/2021 - 08.25

Una alimentació rica en omega-3, concretament de peix blau, nous i soja, millora el pronòstic després d'un infart de miocardi i redueix la mortalitat.

Així ho ha conclòs un estudi dut a terme conjuntament per l'Hospital i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). S'ha publicat a la revista "Journal of the American College of Cardiology".

Els investigadors van fer servir dades de 950 pacients. Van mesurar els nivells d'omega-3 en sang en el moment de l'ingrés hospitalari per tractar l'infart. Així es podia saber quins havien consumit aquests greixos les setmanes prèvies al infart.

Se'ls va fer un seguiment durant tres anys després de donar-los l'alta. I els metges van constatar que tenir nivells alts d'omega-3 en sang en el moment de l'infart s'associava a un menor risc de complicacions.
 

Protecció de les membranes

Però els investigadors van anar més enllà i van esbrinar el mecanisme pel qual àcids grassos diferents protegien els que n'ingerien.

Un d'aquests és l'àcid eicosapentaenoic (EPA), que es troba en el peix blau. Ja se sabia que protegeix d'una gran varietat de factors d'estrès del cor i enforteix les membranes del miocardi. Això limita els danys causats en cas que es produeixi l'infart.

Però la gran novetat de l'estudi és que també han analitzat el paper de l'àcid alfa-linolènic (ALA), que també és un àcid gras omega-3, però d'origen vegetal.

Es troba en les nous i en la soja i els seus derivats i ha estat molt menys estudiat que els omega-3 d'origen marí.
 

Sardines acabades de pescar


Els resultats indiquen que ingerir-los tots dos aporta més beneficis, com explica Aleix Sala, investigador a l'IMIM-Hospital del Mar i responsable de les determinacions en sang de l'estudi:

"L'article és important perquè posa de manifest els efectes complementaris -i no competitius- que tenen els dos tipus d'omega-3".

Així, els nivells alts d'EPA s'associen amb menor risc de reingrés a l'hospital per causa cardiovascular i els nivells més alts d'ALA s'associen amb menor risc de mortalitat.

Això fa destacar a Antoni Bayés, director clínic de Cardiologia de Germans Trias, els efectes positius de la dieta:

"Incorporar els omega-3 d'origen marí i vegetal a la dieta de pacients amb risc cardiovascular és una estratègia integradora per millorar la seva qualitat de vida i el seu pronòstic si pateixen un infart".