Creatius, divertits i suculents: els millors llibres de cuina per a aquest Nadal
Receptes de xefs catalans amb estrella o de cuina comarcal; plats de colors i plats japonesos; enologia feminista i barbacoes roents. Són algunes de les temàtiques dels llibres de cuina que hem seleccionat per regalar a familiars o amics aquest Nadal.
"Natura viva. Les Cols Restaurant" - Martina Puigvert
Editorial Ara Llibres
Primer llibre de cuina de la xef del biestrellat Les Cols d'Olot, amb pròleg de la seva mare i fundadora del restaurant, Fina Puigdevall.
Les receptes, amb productes primaris i aliments no viatjats, segueixen el cicle de les estacions, aplegades en 12 capítols, un per cada mes de l'any: brou volcànic, quallada de carxofa, salpicó de cranc de riu i, de postres, flor de mimosa o coca gelada de Sant Joan.
És un receptari sobri, amb textos de to poètic i fotografies analògiques que reten homenatge a l'entorn natural de la masia familiar.
"Història de la cuina catalana i occitana", vuitè volum. Vicent Marqués
Edicions Sidillà
L'autor porta quatre dècades preparant aquesta obra enciclopèdica que es va començar a publicar fa 8 anys i que s'acabarà el 2027 amb el desè volum.
L'actual recull centenars de receptes dels Països Catalans i d'Occitània en sis categories: bolets; mandonguilles i croquetes; caragols i granotes; fetge gras; pa i companatge, i coques i panades.
Un receptari descrit per Ferran Adrià com una obra d'art, consagrat a les cuines germanes de dos països amb intenses relacions històriques, culturals i lingüístiques des de l'edat mitjana.
"Barbacoa. Asados y parrillas de todo el mundo". Hugh Mangum
Editorial Phaidon
Hi ha 280 receptes planetàries, en aquest llibre consagrat en la cocció més elemental, amb foc i brases, però amb les presentacions més cosmopolites: broquetes libaneses, salsitxes australianes, xai marroquí, cansalada filipina, costellams coreans, xoriços argentins, formatge provolone italià, pollastre camerunès, peix tailandès, calçots catalans, picanya brasilera, pastissos hongaresos...
Un volum enciclopèdic que també porta una llista d'estris, consells de manteniment de la barbacoa i una guia amb les millors fustes i carbons.
"Arroces en casa". Paco Pérez
Planeta Gastro
El biestrellat xef del restaurant Miramar de Llançà reivindica l'arròs a la paella o a la cassola com a millor plat per compartir en família en aquest llibre que combina receptes tradicionals i alguns dels seus arrossos contemporanis.
Hi ha apartats sobre la història de l'arròs al món, les seves varietats, el paper que té en algunes cultures, dades nutricionals i estadístiques sobre el seu consum.
Presenta receptes com un arròs caldós de galeres, un de musclos i algues o un amb galtes de porc.
"Hideki. El komik de recetas de Hideki Matsuhisa"
Col·lecció Saltsa Nostra
Aquest manga ens presenta el xef del Koi Shunka com un antiheroi de la cuina nipona que liquida, amb els seus ganivets, desenes de sicaris de la màfia del menjar ràpid, al més pur estil "Kill Bill".
És el segon lliurament d'un recull de 13 volums on un cuiner amb estrella Michelin explica receptes i alhora s'enfronta als malfactors de la cuina processada.
Les il·lustracions passen de la violència a la delicadesa quan ens mostren plats com l'ostra confitada amb fideus vegetals o el yakitori amb espàrrecs verds, calçots i romesco.
"Mujeres del vino. ¿Y la señora también tomará vino?". Meritxell Falgueras
Planeta Gastro
Sommelier, divulgadora i cinquena generació al capdavant del Celler de Gelida, l'autora reivindica el paper professional de la dona en un món dominat per homes.
Combina feminisme i enologia per oferir dades sobre la discriminació al sector del vi, reflexiona sobre la caducada divisió entre vins "femenins i masculins" i explica les aportacions històriques de dones als cellers.
Per fer-nos una idea del to del llibre, la resposta enginyosa de la Meritxell a la pregunta casposa de si la senyora prendrà vi és... "Sí, més que el senyor!"
"Cultura Street Food. La comida callejera en historias y recetas". Marcelle Ratafia
Editorial Cinco Tintas
Amb aquest llibre de cuina nòmada recorrem carrers de tot el món a la recerca de plats senzills, saborosos i barats.
El receptari està dividit per continents: la burger i el lobster roll de l'Amèrica del Nord; les arepas i els cebiches de l'Amèrica Llatina; les pizzes i el fish and chips europeus, i el dimsum i les gyozes asiàtiques.
També ens mostra els diferents tipus de parades urbanes, des de tricicles fins a food trucks, i els millors mercats amb menjar per endur, com la plaça Djemà el-Fna de Marràqueix o la Boqueria de Barcelona.
"Cuina amb colors. La importància del color en la cuina prebiòtica". Xavier Aguado
Viena Edicions
Aquest receptari cromàtic i científic ens endinsa en el món dels fitoquímics, pigments naturals presents en fruites i verdures que donen color als aliments i tenen propietats saludables.
Amb el betacarotè taronja, el licopè vermell, la malvidina violeta o la ficocianina blava podrem fer plats tan vistosos com un gaspatxo balsàmic de síndria, un pit de pollastre marinat amb remolatxa i rovellons, o un cremós de xocolata, cacauet i llavors de xia.
L'autor és xef del gastro-club BionBo de Girona i col·laborador de la Fundació Alícia.
"Cocina mágica para celebrar las estaciones. Las recetas de Wiccan Cuisine". Carla Torrents
Editorial Larousse
La creadora mataronina de l'exitós perfil digital Wiccan Cuisine publica aquest receptari "new age", ideal per a personatges fantàstics com elfs, fades o princeses de conte: barreja cuina, màgia blanca, rituals pagans i estètica "cottage", i té en compte l'energia positiva de cada aliment per fer àpats en pau i benestar.
Les receptes de bosc nevat, rotllets de canyella, sopa d'herbes rituals, te de somnis o sortilegi de figues estan aplegades estacionalment, per bé que els mesos aquí es diuen Samhain, Yule o Lughnasadh.
"La cuina de Lleida, la Vall d'Aran i la Franja". Jaume Fàbrega
Viena Edicions
Aquest veterà divulgador culinari, autor de 80 llibres, ens presenta ara un centenar de receptes de les Terres de Ponent amb productes d'horta i muntanya, i capítols específics per a la Vall d'Aran i la Franja.
Després de detallar els trets geogràfics, paisatgístics i gastronòmics de totes les comarques de la Terra Ferma, el receptari s'estructura en grups d'aliments: entrants i amanides, com l'allioli de codony; sopes i escudelles, com l'olla de carabassa; verdures i llegums, com el trinxat; caragols, a la brutesca o a la gormanda, i postres com les orelletes.
