Catalunya nit
De ruta per l'Horta: pulmó natural i rebost de Lleida
L'oferta turística de la capital del Segrià incorpora 26 rutes noves per les 19.000 hectàrees de camps, granges i finques que l'envolten
Roger Segura i Fèlix Martín
20/02/2023 - 10.05 Actualitzat 20/02/2023 - 10.05
Lleida incorpora l'Horta, l'immens espai natural i agrari que envolta la ciutat, dins la seva oferta patrimonial i turística. Ho fa amb diverses rutes de natura activa que, alhora, permeten gaudir d'una experiència directa amb els productors i tastar una gran varietat de productes de proximitat.
Turisme de Lleida impulsa aquesta nova oferta amb l'objectiu d'obrir a la ciutat i als visitants l'Horta, una corona verda de 19.000 hectàrees que ha resistit al pas del temps i que poques ciutats conserven, com seria el cas de València.
En concret, s'han dissenyat 26 itineraris que es poden fer en diferents modalitats, com ara el senderisme, el trailrunning, amb bici i en cotxe, i que s'adrecen al turisme de natura familiar i en parella.
Mentre recorrem els camins de l'Horta entre fruiters, torres i séquies, podem visitar granges d'animals, cellers, descobrir la producció d'oli o melmelades, i conèixer diversos agricultors de la zona.
La maduixeta de Lleida i un museu singular
Una de les finques és Hortivalls, a la partida de Serrallonga. En Pep Valls, la tercera generació d'una família pagesa, ens descobreix quatre hectàrees on cultiva tota mena de verdures i hortalisses que podem collir, tastar i, fins i tot, comprar.
L'explotació conrea verdures minoritàries per a les comunitats brasilera i africana de la ciutat, i també està especialitzada en la maduixeta de Lleida, un dels tresors més ben guardats dels pagesos de la zona.
"La maduixa de Lleida no és com un típic maduixot, és molt delicada i s'ha de collir i vendre al moment. Molt dolça i molt tova, es desfà al paladar. Ha passat de generació en generació, és típica de l'Horta de Lleida i és molt apreciada."
A més, la visita a Hortivalls s'acaba en un curiós museu que ens mostra la modernització que ha viscut l'agricultura des que es feia en cavalls fins a la mecanització. S'hi poden veure desenes de màquines com ara tractors, motocultors i motoaixades, a més d'eines antigues.
Un celler jove amb vins "made in" Lleida
Les rutes per l'Horta de Lleida també fan parada al Celler de Sanui, recuperat el 2019. Ubicat en una finca amb 22 hectàrees de vinya, produeix anualment unes 80.000 ampolles dins el segell de la DO Costers del Segre.
Mentre passegem entre ceps, l'enòleg Pere Escudé ens ensenya a distingir les diverses varietats de raïm a partir de la fulla o el sarment. I, un cop dins el celler, explica el procés d'elaboració del vi, fet cada cop més sota criteris ecològics i biodinàmics.
"Tendim a tractar el raïm de forma poc invasiva i respectuosa perquè el vi estigui el menys manipulat possible. També seguim la biocultura, és a dir, pel conreu i els tractaments del vi tenim en compte els moviments de la lluna."
Al celler també podrem convertir-nos en enòlegs per una estona i hi podrem fer un cupatge, és a dir, combinar diferents varietats com ara l'ull de llebre, el syrah o la garnatxa per fer el nostre vi ideal. La visita inclou un tast de quatre vins maridats amb la tradicional coca de recapte.
L'Horta: un rebost de primera qualitat
Els itineraris per l'Horta volen complementar altres atractius turístics com la Seu Vella i el Castell dels Templers, com explica el president de Turisme de Lleida, Paco Cerdà.
"No és només una passejada, sinó poder veure i tocar el que es produeix a l'Horta. Treballem conjuntament amb aquests productors que veuen una oportunitat en el turisme, i l'objectiu és que qui vulgui viure aquí ho pugui fer."
Les 26 rutes les podem consultar en línia i fer per lliure, o les podem planificar al nostre gust. Per això, la tècnica de Turisme de Lleida Alexandra Pal recomana descarregar-nos l'aplicació Turisme 360, on trobarem els tracks de les rutes.
La iniciativa també inclou 8 paquets turístics de cap de setmana, ja dissenyats, perquè els visitants puguin gaudir d'una experiència completa amb els productors i productes de proximitat de l'Horta.
És el primer que cop que s'aposta per convertir l'Horta de Lleida en un recurs singular de promoció turística, un projecte en clau de sostenibilitat i proximitat molt lligat a la capitalitat de Lleida 2030 Agrobiotech.
Podeu recuperar l'àudio d'aquest reportatge i escoltar els seus protagonistes a la pàgina web del programa "Un país per voltar".
Avui és notícia
20 municipis rebran 233 milions de la llei de barris: quins són i a què destinaran els diners
Ordeig diu que l'informe europeu no veu "cap indici" que la pesta porcina sortís de l'IRTA-CReSA
L'Ajuntament de Badalona fa fora la cinquantena d'acampats davant el B9 de Badalona
La UE prestarà 90.000 milions d'euros a Ucraïna i deixa de banda els fons russos congelats
La UE ajorna la firma de l'acord del Mercosur per garantir més la protecció als pagesos europeus