
Dia 1 a bord de l'Open Arms: Malta, 4 de juliol
Un dia molt llarg, avui... Fa gairebé 24 hores que estem desperts i encara no hem sortit a mar obert.
B.Grigelmo/J.M.Porta
05/07/2017 - 09.38 Actualitzat 10/07/2020 - 10.28
A les 6 del matí sonava música suau a la casa on hem dormit els voluntaris de la tripulació de rescat i nosaltres mateixos. A poc a poc anaven obrint-se els ulls, i el volum i el ritme començaven a pujar.
Un aixecar-se relaxat que en pocs minuts s'ha convertit en una animada conversa de treball: llista de la compra i repartiment de tasques. Quan ens hem posat en marxa, ja no hem parat: actualització de material mèdic, de seguretat, avituallament per als refugiats (1.500 litres d'aigua embotellada, 300 pijames i més de 600 armilles ha calgut carregar!) i inventari del rebost i la nevera per aguantar les dues setmanes de treball que ens esperen.
Avui també hem conegut el capi, Karlos, que ve de l'ONG de salvament de balenes Sea Shepherd, acabat d'arribar de Libèria, l'Albert, l'altre Albert (i ja en tenim 3!!), el Juan i la resta de la tripulació operativa d'aquesta missió. I ha marxat la tripulació que va portar l'Open Arms fins aquí des de Galícia: el Martín, l'Andreu, l'Emma... Al final han anat a buscar el seu vol de tornada a casa sense que ens poguéssim acomiadar d'ells perquè hem hagut de tancar-nos a la cabina per enllestir la crònica del "Telenotícies vespre". Ens calia concentració i alliberar-nos mínimament del soroll permanent de les màquines, que ja s'ha convertit en un nou company.
Ja ha començat a treure el cap el mareig que també en acompanyarà els primers dies. I quan s'ha fet l'hora de sopar ja era molt tard. Una classe urgent de col·locació d'armilles d'emergència ens ha permès pujar per primer cop a una ribb, que ens ha portat, aquest cop, a l'altre costat de l'illa per trobar un lloc obert per sopar.
I ha arribat l'Òscar Camps, que acaba d'aterrar de Barcelona, cansat i afamat, de gana i de feina, una feina que demà seguiran fent aquests incansables companys amb qui tenim la responsabilitat d'acompanyar. Ara sí, bona nit. Aquest dimecres, si podem, ens veurem per Facebook Live. Fins demà.
Preparatius en 360º
Si ens mires des d'un mòbil, clica aquí i simplement movent el telèfon podràs passejar-te per les imatges. També pots fer servir ulleres de realitat virtual.
Si ens mires des d'un ordinador, clica la imatge i mou el ratolí sense desclicar. Et recomanem que posis el visor de fotos a pantalla completa. Fes servir Firefox, Chrome o Safari.
Trobaràs tota la informació d'aquest viatge a Diari de bord: TV3 des de l'Open Arms
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
Se sacrificaran i es comercialitzaran 30.000 porcs de granges a prop del focus de la pesta porcina
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
Illa esquiva les crítiques de l'oposició per la pesta porcina i diu que "les coses s'han fet bé"
El pes del sector porcí català: 4.260 milions d'euros de negoci a l'exterior