Dolços de Nadal: 8 receptes de torrons i neules per fer a casa
Quan arriba Nadal, els torrons són els veritables protagonistes de les postres. Al "Cuines" n'hem vist versions per a tots els nivells i gustos: des dels tradicionals de rovell fins a les versions de xef amb xocolata, pralinés i textures cruixents. Fins i tot hi ha espai per a curiositats que juguen amb el format!
Per descobrir-les totes, hem fet un recull de receptes de torró i alguns dolços més perquè trobis l'opció ideal segons el temps que tinguis, la dificultat i el nivell de caprici. Som-hi!
Torró casolà amb repòs i tradició
1. Neules i torró de rovell
Un imprescindible del Nadal a casa nostra. Aquest torró de rovell combina ametlla crua picada, sucre de llustre, vainilla, canyella i sis rovells d'ou, que formen una pasta fina i aromàtica.
El secret? Deixar-lo reposar cinc dies perquè guanyi aroma, textura i consistència. Abans de servir, s'hi afegeix una capa de sucre cremat que li dona aquell punt de crema catalana tan irresistible.
A més, s'acompanya amb neules casolanes, fetes amb clares, farina, llet infusionada i ametlla. Tradició pura!
Dolços cruixents, ràpids i d'autor per Nadal
Si el que busques són postres que combinin textura, sabor i un punt sorprenent, aquest apartat és per a tu.
Són dolços que comparteixen tres virtuts: cruixents, perquè juguen amb masses fines; ràpids, perquè els tens a punt en un no res; i d'autor, perquè provenen de xefs del "Cuines" que hi aporten el seu toc personal (i únic).
2. Neules amb figa
Una versió fresca i molt nadalenca de les neules de Gessamí Caramés. La massa s'elabora amb mantega, sucre, farina i clares, i després s'enforna i s'enrotlla en calent. El farcit és un cremós de figues fresques, merenga i un toc de xocolata blanca.
Si vols un mos dolç i suau, aquesta recepta és ideal per acompanyar la intensitat dels torrons.
3. Neules artesanes
Si ets més de la versió tradicional, aquí tens la recepta clàssica de neules de la mà de Sofia Janer i Víctor Gonzalo. Farina, sucre, clares i mantega fosa: no necessites més. La massa s'estén en làmines fines i es cou pocs minuts al forn.
En calent, s'enrotlla per donar-hi la forma típica. Són lleugeres i cruixents, i n'aprenem com fer-les a "La selva". No fallen!
Torrons de xocolata (i alguns del millor xocolater del món)
4. Torró de neules
Reaprofitar les neules no havia estat mai tan temptador. El millor xocolater del món, Lluc Crusellas, proposa al "Tot es mou" un torró d'estructura clàssica, però amb un farcit molt cruixent: xocolata amb llet, praliné d'avellana, neules trossejades, mantega i un punt de sal.
El torró de neules es presenta entapissat amb una capa fina de xocolata i tancat amb una segona capa superior. Perfecte per a qui busca uns torrons de xocolata casolans amb textura crunchy.
5. Torró de blat de moro i xocolata
Es tracta d'una altra proposta de Crusellas a "Tot es mou", igualment llaminera i cruixent. A més de la xocolata amb llet, el farcit inclou pasta i praliné d'avellana, mantega, mantega de cacau i blat de moro torrat esmicolat.
El resultat és un torró intens, dolç i salat alhora, amb una textura molt addictiva. L'entapissat porta pols de bronze, que li dona un acabat nadalenc espectacular. T'hi atreveixes?
6. Torró de xocolata cruixent nit i dia
La Gessamí Caramés presenta aquest torró ràpid i festiu que combina xocolata blanca i negra amb un cruixent de panko, blat de moro fregit i galetes.
Només cal fondre les xocolates, barrejar-les amb l'oli i el cruixent, abocar-les al motlle per aconseguir l'efecte "nit i dia" i cobrir amb galeta trencada. Uns 30 minuts al congelador i llestos! Ja tens un torró llaminer i amb textura.
Torrons que no són ben bé torrons
7. Torró ràpid de crocant i fruita seca
Una recepta sorprenentment senzilla i diferent del xef Raül Balam, pensada per tenir un "torró" casolà llest en pocs minuts. La base és una clara muntada amb sucre llustre i un toc de sal, que es barreja amb fruits secs variats: ametlles, avellanes, festucs i pinyons.
La màgia arriba amb la cocció: dos minuts de microones i el torró queda compacte i perfumat. S'acompanya amb una poma especiada saltada i unes làmines fines de formatge de cabra. Un contrast salat-dolç molt particular i elegant. Ideal per fer uns torrons a casa ràpids i amb un toc de xef!
8. Torrons de carn d'olla i vinagreta de pinyons
Potser en té la forma (i el nom), però no són uns torrons de postres. És una reinterpretació salada ideal per sorprendre a taula. Es prepara folrant un motlle amb fulles de col i omplint-lo amb una barreja calenta de carn d'olla mal tallada, peus i orella de porc desossats, pastanaga i cigrons.
Després de 24 hores de repòs, queda compacte com uns torrons. Es talla a daus i es gratina lleugerament. S'acaba amb una vinagreta fresca de pinyons, pebre rosa i cibulet. Una experiència festiva diferent i igual de deliciosa!
Al "Cuines" hem vist que hi ha uns torrons per a cada moment: ràpids per a quan vas curt de temps, tradicionals per als nostàlgics, xocolaters per als llaminers i versions salades per sorprendre per festes.
Ara només falta posar-s'hi... i gaudir del resultat. Bons torrons, bon profit i... bon Nadal!
