Del cacau a les patates: el canvi climàtic dispara el preu dels aliments
El canvi climàtic i els fenòmens meteorològics extrems tenen un efecte directe en l'encariment dels aliments.
Ho constata un estudi liderat des del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS).
Molts estudis publicats fins ara apuntaven que situacions com les altes temperatures, que provoquen una disminució dels rendiments i escassetat de subministrament, impulsaven la inflació general dels preus dels aliments a llarg termini.
Ara es demostren els efectes directes i immediats dels fenòmens meteorològics extrems en un informe que ha analitzat 16 casos en 18 països entre el 2022 i el 2024.
En tots aquests casos, els augments de preus associats a onades de calor, sequeres o precipitacions extremes van superar qualsevol precedent històric d'abans del 2020.
Un problema mundial
Com a exemple, l'estudi cita el cas de l'oli d'oliva, a Espanya i Itàlia, amb encariments de fins al 50% derivats de la sequera al sud d'Europa del 2022-23.
De la mateixa manera, els preus globals del cafè van ser un 55% més alts l'agost del 2024 després de la sequera de l'any anterior al Brasil.
Però no només les sequeres repercuteixen en el preu dels aliments. També ho fan les onades de calor.
En aquest sentit, l'estudi cita l'augment dels preus mundials del cacau en gairebé un 300% l'abril del 2024 després que a la Costa d'Ivori i a Ghana es registrés una onada de calor.
També constata que per aquest fenomen van pujar els preus de cebes i patates a l'Índia (80%), de la col a Corea del Sud (70%) i de l'arròs al Japó (48%).
Per últim, l'informe també apunta casos relacionats amb inundacions i pluges extremes, com l'augment del preu de l'enciam a Austràlia (300%), de la patata al Regne Unit (22%) o dels aliments rurals al Pakistan (50%).
Menjar saludable, un luxe
La investigació d'experts internacionals també mostra que, de mitjana, menjar productes frescos costa el doble per caloria que el menjar menys saludable.
L'estudi assenyala que les llars amb ingressos baixos sovint han de renunciar al consum d'aliments nutritius com fruites i verdures quan els preus d'aquests productes s'enfilen perquè no se'ls poden permetre.
Els experts alerten, a més, que la pujada de preus derivada del canvi climàtic pot agreujar problemes de salut, des de la malnutrició fins a múltiples malalties cròniques.
Maximilian Kotz, investigador postdoctoral Marie Curie al BSC i autor principal de l'estudi, apunta que "fins que no aconseguim emissions netes zero, el clima extrem només anirà a pitjor i ja està danyant cultius i encarint el menjar a tot el món":
Lamentablement, quan els preus pugen, les famílies amb ingressos baixos sovint recorren a aliments més barats i menys nutritius. Aquest tipus de dieta s'ha vinculat amb diverses malalties com càncer, diabetis i malalties cardíaques.
El 2024 va ser l'any més càlid registrat, amb temperatures globals que van superar per primera vegada els 1,5 °C per sobre de les condicions climàtiques preindustrials i rècords batuts en grans zones de la superfície terrestre.