El cava català s'encareix un 15% als Estats Units pels aranzels de Trump

L'augment de les taxes que graven l'entrada de productes al mercat nord-americà ja s'ha traduït en una baixada de les comandes per a aquesta campanya de Nadal
Corresponsal de Catalunya Ràdio al Garraf, l'Alt i el Baix Penedès i l'Anoia
3 min

Les festes de Nadal són a tocar i els cellers elaboradors de cava que exporten als Estats Units ja han constatat una baixada del seu marge de benefici per l'increment del 15% dels aranzels imposat pel president Donald Trump.

Segons dades de la Federació Espanyola del Vi, l'impacte s'ha traduït en una caiguda del 10% de les vendes de vi i cava de tot l'estat al mercat nord-americà.

Per poder fer-hi front, molts cellers catalans han decidit apujar preus. Així ho han explicat a 3CatInfo durant el congrés internacional que ha organitzat la DO Cava a Avinyonet del Penedès.

Cava més car

La gerent enòloga del celler Vilarnau, Eva Plazas, descriu com una "bogeria" el que han viscut els últims mesos: "El distribuïdor et feia una comanda, després te l'anul·lava, després te la tornava a fer..."

Plazas explica que és cada celler el que pacta amb el seu importador la manera de repercutir el cost que suposa la pujada d'aquestes taxes.

Les vendes de Vilarnau, celler que exporta el 80% de la seva producció, han baixat un 15% en l'actual campanya de Nadal. El descens de vendes als Estats Units s'ha pogut compensar, en part, amb l'augment que hi ha hagut a països com Anglaterra, Noruega, Suècia Finlàndia o Mèxic.

Segons Eva Plazas, ara el repte és "apujar preus, que el consumidor ho accepti i que no repercuteixi en la venda. Es tracta de poder vendre el cava a un preu raonable per assumir els costos que hem tingut tant del raïm com del vi durant aquests anys de sequera al Penedès".

Ampolles de cava en filera abans de ser etiquetades
Ampolles de cava en filera abans de ser etiquetades (ACN)

Des de l'Alta Alella, Mireia Pujol Busquets, directora adjunta del celler familiar Art Laietà, no té bones "sensacions" de cara al futur. Explica que la majoria dels distribuïdors nord-americans estan convençuts que "les taxes han arribat per quedar-se":

No creuen que d'aquí uns anys es reverteixi, ni tan sols amb un canvi de política.

Com la majoria, aquest celler també ha decidit apujar preus.

Captació de nous mercats

Joaquim Tosas, president de l'Aecava, l'associació d'elaboradors de cava, considera que tothom s'ha anat adaptant a les circumstàncies perquè ja fa mesos que aquesta crisi dura, i perquè "som més competitius que països com França o Itàlia".

Assegura que s'ha treballat per desenvolupar altres mercats o buscar nous clients disposats a pagar més cara l'ampolla.

Pel que fa a la seva empresa, el celler Sumarroca, han decidit apujar els preus un 15%, el mateix percentatge dels aranzels. Tossas explica que "evidentment, no ho hem fet de cop, sinó treballant amb l'importador i els distribuïdors de manera que en 6 mesos hem pogut regular el nostre preu al mercat".

El celler familiar Oliver Viticultors, del Penedès, és un altre dels afectats pels aranzels. El seu propietari, Sadurní Oliver, explica que el seu distribuïdor als Estats Units "acostumava a fer unes tres o quatre comandes l'any, i aquest any ha baixat a dues". I apunta aquesta altra trava:

Els importadors van amb peus de plom perquè cada dia es canvien les directrius.

I això, diu, es tradueix en "comandes més petites i d'avui per a demà, amb resposta ràpida". També han apujat preus i diuen que no ha estat fàcil: "Ha estat una lluita bastant complicada amb l'importador."

El congrés organitzat per la DO cava a Avinyonet del Penedès ha aplegat tot el sector (3CatInfo)

Les vendes a Catalunya

Pel que fa a la campanya de Nadal en el mercat català i espanyol, esperen que sigui un any normal i fins i tot "bastant bo, bastant correcte", com diu Joaquim Tosas, el president dels elaboradors.

Hi ha coincidència entre el sector, però, que aquí les comandes estan anant tard i a poc a poc, amb encàrrecs esglaonats.

També hi ha un cert temor perquè el sector de la restauració està "tocat i hi ha una mica de recessió", com apunta Mireia Pujol, de l'Alta Alella. Ho comparteix Eva Plazas, de Vilarnau, que recorda que "els preus dels aliments estan pujant moltíssim i no hem de deixar de pensar que el cava, al final, és un producte de luxe".

Acaba dient que "ara mateix tot està força aturat, en stand by". Passat festes, serà el moment de fer balanç.

Avui és notícia

Més sobre Barcelona

Mostra-ho tot