
El cuc de la farina, primer insecte aprovat per l'Agència per a la Seguretat Alimentària
El cuc de la farina és ric en proteïnes i fibra i ara ja es fa servir en aliments per a mascotes
Redacció
14/01/2021 - 20.34 Actualitzat 15/01/2021 - 20.45
El seu nom científic és Tenebrio molitor larva, però se'l coneix com el cuc de la farina. Molt aviat podria ser un menjar habitual en restaurants i supermercats de la Unió Europea.
L'Agència per a la Seguretat Alimentària (EFSA) ha aprovat per primera vegada la producció i comercialització d'un insecte com a menjar apte per a humans. Es tracta d'un insecte que fa temps que estava aprovat però només com a aliment de mascotes.
Ara només falta que la Comissió Europea n'autoritzi el consum humà.
El cuc de la farina és ric en proteïnes i fibra. Es consumeix en sec i es pot presentar tant en la seva forma sencera com en pols.
Els insectes són aliments habituals a molts països d'Amèrica i Àsia, però el costum de menjar-ne no ha penetrat a Europa, bàsicament per un prejudici gastronòmic.
Investigació a l'alça
Cada cop hi ha més interès a investigar altres maneres d'alimentació. Es busquen fonts alternatives de proteïnes animals que requereixin menys pinso, produeixin menys rebuig i emetin menys gasos amb efecte hivernacle.
Les anàlisis de la EFSA de nous aliments a partir d'insectes poden contribuir a la innovació en el sector, encara que es tracta d'una feina complicada per la gran diversitat d'espècies.
Aquest any, l'EFSA ha rebut 156 sol·licituds de productes nous, 39 de les quals han estat adoptades.
Només en la categoria de derivats d'insectes hi ha 11 casos en avaluació i 4 que estan en fase de comprovar si la documentació aprovada està completa abans de ser revisada.
El cuc de la farina és l'únic que, per ara, ha superat el procés d'avaluació i que l'agència considera que menjar-lo sec és segur.
De tota manera, l'equip d'experts en nutrició, aliments nous i al·lèrgens de l'EFSA ha constatat que el consum d'aquest derivat pot provocar reaccions al·lèrgiques en persones que també tenen al·lèrgia als crustacis i als àcars de la pols.
Però els estudis sobre la toxicitat que s'han presentat no són motiu de preocupació en termes de seguretat, segons l'agència, així com tampoc els aspectes relacionats amb la seva estabilitat, si es té en compte els límits específics durant la seva vida útil.
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
La Comissió Europea desaconsella sacrificar senglars i recomana deixar que el virus actuï
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana