El menú del dia es transforma en el plat del dia per combatre la pujada de preus i el menjar preparat
El menú del dia al bar o restaurant es transforma en el plat del dia. El clàssic menú d'entrant, dos plats, beguda i postres ha passat ara a ser un únic plat amb beguda. Clara Andreu, propietària de la Vermuteria Can Pringa, explica que ja no fa menú, fa "el plat del dia" i detalla que "el plat del dia val 9,95 euros, i inclou una beguda, un plat del dia i postres o cafè. El preu està per sota dels 10 euros. Si l'apugem, la gent no vindrà a dinar".
Considerem que no és viable una despesa diària tan gran.
Arkaitz Marqués, propietari del Restaurant Casino Seat, també ofereix un únic plat del dia a 8,90 euros, un euro més del que va fixar quan va obrir el negoci fa un any. Inclou només el plat i el pa, sense beguda ni postres. Marqués explica que van veure una tendència i una demanda creixent de clients que no volen menjar tant, no volen gastar tant i no tenen tant de temps per fer un menú sencer.
El preu del menú, un 30% més car en cinc anys
Amb els menús, bars i restaurants han d'ajustar molt els marges per l'increment de costos en energia, menjar, lloguer o salaris. Marqués assegura: "Treballem amb marges molt estrets. El que compensa és que tenim molts clients cada dia."
Hi ha plats en què perdem diners, com un plat de bacallà, però amb d'altres hi guanyem, com amb la pasta.
El menú del dia s'està ressentint d'altres fórmules a l'hora de dinar fora de casa. Salva Vendrell, president de l'entitat Barcelona Restauració, apunta que el menjar preparat dels supermercats i el tàper de casa han obligat bars i restaurants a reinventar-se. El tradicional menú d'entrant i dos plats s'ha substituït pel plat del dia. Vendrell explica que "hi ha restaurants que han deixat de fer menús perquè no els surten els números".
Cuinar per un preu tan ajustat no els compensa i prefereixen oferir plats a la carta.
Plats a la carta o un plat del dia per fer front al menjar preparat. Andreu assenyala que comprar-se una amanida preparada amb algunes croquetes, més una aigua i fer el cafè al bar, pot ser més car que els 9,95 € d'un plat del dia calent i casolà.
El menú del dia a Catalunya, 15,4 euros
De mitjana, el preu del menú a la ciutat de Barcelona és de 15 euros. Després de la pandèmia, el preu s'ha incrementat un 30%. Respecte de fa cinc anys, el preu ha passat dels 11 o 12 euros als 15 o 16 euros actuals. Segons l'IPC de l'octubre publicat per l'INE, la restauració s'ha encarit un 4% en l'últim any.
Una xifra semblant a la que apunta Hostaleria d'Espanya, en col·laboració amb Edenred, que ha elaborat, un any més, una enquesta per detectar l'evolució del menú del dia. El preu mitjà del menú del dia a Catalunya és de 15,4 euros, un 2% més que l'any 2024, quan el preu del menú se situava en els 15,09 euros.
Al conjunt d'Espanya, el preu mitjà del menú del dia és de 14,2 euros, un 1,5 % més que l'any anterior, quan se situava de mitjana en 14 euros.
Per comunitats autònomes, les Canàries (13 €), Astúries (13,2 €) i Andalusia i Múrcia (13,4 € totes dues) presenten els preus més econòmics, mentre que les Balears (16 €), el País Basc (15,8 €) i Catalunya (15,4 €) tenen, de mitjana, els preus més elevats.
L'increment de preu respon als elevats costos que ha d'assumir la restauració. Pel que fa als aliments, hi ha productes que s'han encarit molt, com els ous (+17,9 % anual), la carn de boví (+16,5 %) i el cafè (+19,9 %). A això s'hi afegeix l'increment en l'últim any del cost de l'electricitat (+16,8 % al setembre), així com la pujada de la quota dels autònoms i dels lloguers.
D'altra banda, l'evolució dels costos laborals per a la branca de la restauració suposa un creixement de l'1,3 % en el primer semestre respecte del mateix període de l'any anterior, segons l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral.
Dinar de menú, una despesa d'entre 200 i 250 euros al mes
Dinar fora de casa i de menú al bar o restaurant, de dilluns a divendres, pot suposar una despesa mensual d'entre 200 i 250 euros. Hi ha empreses que paguen tot o una part als treballadors. Els bars i restaurants de polígons industrials mantenen el menú del dia, sovint amb un preu pel menú sencer i un preu pel mig menú, adaptant-se a les necessitats dels clients. Els preus són força ajustats, expliquen alguns restaurants del polígon d'Abrera: "Si els apugéssim, no tindríem clients."
El menú del dia es reformula, mentre la tendència de menjar fora de casa va en augment, segons l'Informe "Restauració i consum fora de la llar 2024", del sector Food Service a Espanya, publicat per Cajamar. Joaquín Maudos, director adjunt d'Investigació de l'Institut valencià d'investigacions econòmiques, explica que "Catalunya és la primera potència regional a Espanya pel que fa al sector de la restauració" i afegeix que "aporta al voltant del 20% de l'ocupació total i el 21% del PIB".
Cada català es gasta de mitjana uns 900 euros anuals en restauració. Aquí s'inclou el menú del dia i també la despesa en menjar preparat.
Després de la pandèmia, hi ha un gran canvi d'hàbits dels consumidors per menjar fora de casa. I sobretot, destaca el sector dels plats preparats. És un negoci a l'alça, impulsat també pel teletreball. El sector també apunta que s'ha detectat un transvasament de clients cap als negocis de menjar ràpid, entrepans, pizzes, hamburgueses, autoservei i kebabs.
Menjar preparat als supermercats: un negoci que creix
El negoci dels menjars preparats és una de les seccions de la distribució que més està creixent en els últims anys.
Trinxat de la Cerdanya, peus de porc amb salsa, vedella amb bolets o paella... Cada vegada és més gran la varietat de plats preparats que ofereixen els supermercats.
Alba Solà, responsable de vendes i experta de la secció de plats preparats de BonPreu Esclat, admet que "hi ha una tendència creixent en la venda de plats preparats" i que "això ha fet que BonPreu estigui apostant per aquesta nova proposta comercial". Solà apunta que "la creixent demanda de plats preparats fa que ens hàgim d'adaptar al nou perfil de consumidor".
Busca plats de qualitat que siguin pràctics, econòmics i, sobretot, saludables. El preu està entre els 2 i 5 euros per un àpat complet.
Alhora, aquest supermercat disposa de més de cent referències de plats precuinats, amb la marca Terra i Tast, com amanides, cremes de verdures, arrossos, pastes, plats de carn o de peix, fins i tot veganes i vegetarianes.
Cantines digitals: et porten el dinar a la feina
Un altre negoci que creix molt són les conegudes com a cantines digitals o càtering corporatiu. Ofereixen una solució fàcil i ràpida de menjar a l'oficina, com a alternativa a fer-se el tàper, anar de menú al restaurant o comprar menjar preparat al supermercat.
Kombo és una plataforma online a través de la qual el treballador pot triar entre més de 80 plats cuinats de marques pròpies i d'una vintena de restaurants de Barcelona. També ofereixen una solució similar propostes com les de Nora Real Food o Honest Greens.
Bernat Serra, cofundador de Kombo, explica que "l'usuari pot veure a la web o a l'app tota l'oferta de plats cuinats i fer la comanda abans de les onze del matí. Nosaltres centralitzem totes les comandes i les repartim a partir de les dotze".
Cuinem cada dia per a més de 1.500 treballadors d'una cinquantena d'empreses.
Kombo disposa d'una gran varietat de cuina que inclou plats internacionals, asiàtics, sud-americans, africans i també cuina tradicional catalana. El fet de treballar amb diverses marques els permet disposar de diversitat de preus: "Oferim plats des dels 5 fins als 14 euros".
Serra apunta que han detectat "una tendència creixent de menjar plats una mica més contundents, però amb menys varietat, ja que és molt més còmode rebre un envàs en lloc de dos o tres". També perquè els treballadors ja no disposen de tant de temps.
Segons un estudi recent, un 45% de les persones que mengen a l'oficina dediquen menys de 30 minuts a dinar, un 50% dediquen entre 30 minuts i una hora; i només un 5% s'hi està més d'una hora.