
Itàlia
El panettone fet pels presos de Pàdua triomfa arreu del món
Fa anys que són proveïdors del papa de Roma i ara el New York Times l'ha considerat una de les 10 millors delícies gastronòmiques d'Itàlia
Redacció
26/12/2021 - 10.37 Actualitzat 28/12/2021 - 01.58
El panettone que es fa la pastisseria de la presó Due Palazzi de Pàdua, al nord d'Itàlia, s'ha convertit en un dels més apreciats de la gastronomia italiana.
La versió que fan d'aquest dolç nadalenc estès arreu durant les últimes dècades, l'acaba d'incloure el diari The New York Times en la llista de les 10 millors delícies d'Itàlia.
Pastisseria creada per una cooperativa
La notícia s'ha rebut amb molta satisfacció a la cooperativa Work Crossing, un projecte social engegat a Pàdua el 1992, i que el 2005 va crear la pastisseria Giotto a dins de la presó.
Llavors uns quants pastissers van començar amb 4 presos, i ara ja hi treballen una quarantena dels 500 presos que hi viuen.
Miracle a la presó
El president de la cooperativa, Matteo Marchetto, considera que el que han aconseguit és "un miracle".
"El més important i el més emocionant d'aquest projecte segurament és veure com les persones, els homes, van canviant."
Marchetto explica que les condicions per fer el producte dins de la presó són complicades i recorda que cal sumar-hi les "històries que tenen els presos al darrere": "Ser encara aquí després de 17 anys, amb cada any millor que l'anterior, és un autèntic miracle".
En aquest vídeo podeu veure com elaboren els panettone i com se senten els presos que els fan:
Els presos hi treballen quatre hores cada dia, estan contractats i reben un sou d'entre 600 i 1.000 euros, que els permet contribuir a mantenir les famílies que tenen a fora de la presó.
Productes de molta qualitat
El cert és que els productes que elaboren en aquesta pastisseria fa més de 10 anys que són molt coneguts a Itàlia: per exemple, el 2011 ja tenien el papa entre els seus clients.
Des de llavors han aconseguit molts reconeixements a la qualitat dels seus productes, sobretot el panettone, que ha estat inclòs en moltes llistes, com la del New York Times.
Mostra que el projecte va molt bé és que aquest desembre la cooperativa ha obert a Pàdua mateix la primera botiga que ven directament productes d'aquesta pastisseria, al marge de la que tenen a internet.
Una tradició de Milà
El panettone és una tradició de Nadal de la ciutat de Milà, i se'n conserven receptes i referències des del segle XVI.
A principis del segle XX va començar a estendre's per tot Itàlia, i al llarg de les dècades s'ha convertit en una més de les tradicions nadalenques que prosperen arreu del món.
Avui és notícia
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada