El pes del sector porcí català: 4.260 milions d'euros de negoci a l'exterior
Catalunya és una de les grans potències mundials en productes porcins exportats. Cada any, el conjunt de la carn fresca i dels derivats --com embotits, despulles i cansalades-- genera un volum de negoci d'uns 4.260 milions d'euros.
D'aquest total, la carn fresca refrigerada representa un 71%, la part més significativa de les exportacions, amb una facturació de 3.034 milions d'euros.
Més de la meitat de les exportacions catalanes i de la facturació van a cinc països clau, tres de la Unió Europea i dos d'Àsia.
L'ordre dels principals compradors varia lleugerament segons si parlem de facturació o de tones exportades.
En quantitat de producte porcí exportat, destaca la Xina, en ser grans consumidors de menuts, i França, en canvi, per ser el primer destí en volum de negoci a l'exterior. Això reflecteix la diferència de preus i tipus de productes exportats a cada mercat.
Impacte de les restriccions a Àsia
Alguns mercats fora de la UE tenen restriccions que afecten directament el comerç català. La Xina ha tancat portes només als productes provinents de la demarcació de Barcelona, cosa que inclou dues comarques productores molt importants com Osona i el Lluçanès.
En canvi, el Japó ha bloquejat tot el producte porcí català i espanyol i, si aquestes barreres es mantenen durant un any, la pèrdua potencial seria de 350 milions d'euros. És a dir, un 8,19% del total de la facturació exterior catalana en porcins, segons dades del 2024 facilitades per Prodeca, l'empresa pública de promoció dels productes catalans depenent del Departament d'Agricultura.
Altres països asiàtics com Malàisia, Vietnam o Corea del Sud també han restringit l'accés de productes porcins provinents de tot Catalunya i l'estat espanyol.
En canvi, les Filipines, per exemple, ja han acceptat la nova zonificació europea de restricció, que només afecta 91 poblacions i 38 explotacions de porcs al voltant del focus del brot de pesta porcina detectat la setmana passada a Parc Natural de Collserola. D'aquesta manera, queden fora de la zona restringida comarques tan importants en la producció del porcí com Osona i part del Bages.
Malgrat aquestes dificultats, Àsia continua sent el segon mercat més gran després de la UE, representant una quarta part del total de les exportacions.
Altres països, com el Regne Unit i Xile, també respectaran la zonificació aprovada per la UE i, segons el Govern, també s'està negociant amb altres països com Corea del Sud i Sèrbia.
La importància del porc català
El sector porcí català no només és important en volum i valor, sinó que també és estratègic per a l'economia i els mercats europeus continuen absorbint la major part del producte.
Els principals destinataris dins la UE són França, Itàlia i Polònia, mentre que a escala mundial destaquen la Xina i el Japó.
Aquesta combinació de mercats assegura una diversificació de clients, tot i que les restriccions sanitàries i comercials poden afectar de manera significativa la facturació.
El 2023, el comerç exterior dels productes porcins catalans va representar un 52% del volum espanyol, segons un informe del Departament d'Agricultura amb dades d'aquell any. El sector porcí català és, a més a més, el principal subsector exportador agroalimentari: aporta el 19,3% del total del negoci d'aliments i begudes a l'estranger.
