
Catalunya migdia
Els aliments que més han pujat de preu al març
El sucre, l'oli, la llet i la verdura són els productes que s'han encarit més, malgrat que la inflació s'ha moderat, un augment que els experts atribueixen als intermediaris
14/04/2023 - 13.52 Actualitzat 03/10/2023 - 21.40
L'IPC del mes de març a Catalunya ha estat del 3,1%, 2,5 punts més baix que el mes anterior, i més baix també que la mitjana estatal, que és del 3,3%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística.
Els aliments s'han apujat més que els sous
La caiguda dels productes energètics expliquen la moderació de la inflació, però no s'amaga l'encariment dels aliments, que són prop d'un 15% més cars que fa un any.
En un any, tots els productes alimentaris bàsics, els que omplen els cistells de la compra, han pujat de preu. Els que més, el sucre, un 50,4%, i la mantega, un 37,7%. Però d'altres de més bàsics han tingut pujades del voltant del 30%:
Els preus d'altres productes de consum diari també s'han apujat força en un any. Les patates són un 20% més cares. La carn de vedella i xai, i el pollastre costen al voltant d'un 15% més; el peix i el marisc fresc s'acosten al 7% d'augment, i la fruita fresca i els fruits secs són un 5% més cars.
Si la inflació en conjunt s'ha moderat ha estat gràcies a la caiguda dels preus dels productes energètics. L'electricitat ha caigut un 51,8%, mentre que els carburants, la gasolina i el gasoil han baixat prop d'un 15%. Això també ha fet baixar els preus dels transports de passatgers.
La inflació subjacent, la que no té en compte els aliments frescos ni l'energia, ha continuat pujant al març fins al 7,2% a Catalunya. Aquesta taxa reflecteix l'encariment dels aliments elaborats, els productes industrials i els serveis.
Els intermediaris, en el punt de mira
L'increment de preus dels productes bàsics ha modificat els hàbits dels consumidors, asseguren els experts. A l'hora d'omplir el carret de la compra s'hi miren més, comparen preus i establiments, fan compres més petites per controlar més el consum. Però aquesta no és la solució, assegura Neus Solé, experta en consum de la UOC:
"Això és per sortir del pas. Si tu vols erradicar el problema ves a la causa del problema. I la causa, realment, està en l'intermediari logístic, un sector que normalment infla molt els preus i com que ara han tingut l'oportunitat de pujar-los molt és difícil que tornin enrere o almenys a la posició original que tenien."
Els sindicats també miren cap a l'empresari. La secretària d'Acció Sindical i Ocupació de Comissions Obreres, Mari Cruz Vicente, els acusa de no haver traslladat la baixada de la llum als preus finals:
"Quan els preus de l'electricitat i els carburants van pujar les empreses van repercutir injustament aquesta pujada als preus finals dels productes per mantenir els seus marges de beneficis. Ara, per tant, haurien d'haver procedit rebaixar els preus, però no ho estan fent."
A més, l'augment dels preus està entre un 3% i un 4% per sobre dels increments salarials, recorda, també des de Comissions, Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia del sindicat:
"Un de cada 10 de treballadors d'aquest país està per sota del llindar de la pobresa. Necessitem tenir unes polítiques de control de preus, especialment a nivell d'alimentació, però també de sosteniment i de reforç de les rendes més baixes."
Comissions demana al govern espanyol que actuï de forma decidida i amb mesures eficaces per corregir aquesta situació i repercutir la rebaixa dels productes energètics, electricitat i carburants, en el preu dels aliments i els productes bàsics.
Avui és notícia
El ministeri no descarta que el brot de pesta porcina africana sortís d'un laboratori
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El whatsapp del cap de gabinet de Mazón a Pradas el dia de la dana: "Treu-te del cap confinar"