Els beneficis de les castanyes: "Són or per a la nostra alimentació"
A la tardor, la castanya és el fruit sec que s'emporta tot el protagonisme. És l'únic que té un dia dedicat per celebrar-se entre amics i família, la Castanyada, un bon moment per saber què ens posem a la boca cada cop que en mengem.
"Un aliment molt saludable"
Les castanyes ens aporten molts i bons nutrients. Són saciants, baixes en greix i una tercera part menys calòriques que altres fruites seques. Per exemple, si les avellanes tenen 628 kcal per cada 100 grams i les ametlles 579 kcal, les castanyes en tenen 200.
A més, els experts destaquen que protegeixen de la hipertensió perquè són baixes en sal i són riques en magnesi, potassi i ferro, tres nutrients essencials per a la nostra salut. La dietista nutricionista Núria Mallén afirma que "és un aliment molt saludable" i recomana donar-les als infants en substitució d'altres productes que no aporten nutrients i sí molts sucres o molta sal.
Els fruits secs són molt complets nutricionalment i econòmics com a font de proteïna.
Segons la dietista, és "or per a la nostra alimentació". I defensa que s'hauria d'incrementar el consum de fruits secs en general i de castanyes, especialment, perquè ara n'és temporada.
A més a més, és un producte de proximitat i sostenible, perquè requereix poca aigua. Les castanyes són aptes per a dietes veganes. També per als aliments sense gluten, si es consumeix en forma de farina.
I un apunt: és millor menjar les castanyes cuites que crues perquè són més digeribles i també poden formar part d'un munt de receptes.
I què passa amb la fama de flatulentes?
Mallén ho interpreta perquè cada vegada tendim a menjar menys llegums, cereals integrals i menys fruita i verdura. "Què passa? Que estem consumint molta menys fibra."
Per tant, explica, el dia que mengem una mica més de fibra del compte, ens sentim inflats, però no perquè aquell producte sigui flatulent, sinó perquè hi ha un canvi de la conducta alimentària.
La castanya no és potencialment un aliment flatulent, cosa que els llegums són per excel·lència o el grup de les cols, però no especialment la castanya. Al final, com tot producte vegetal, pot generar flatulència perquè té fibra.
