Els primers bolets arriben als boscos de Catalunya: s'espera una bona temporada
L'estiu s'acaba i els boscos i les muntanyes comencen a omplir-se de bolets... i de boletaires. Les pluges d'aquest estiu han fet que ja se'n puguin trobar força, sobretot a les zones més altes del país, com el Pirineu.
El pic de la temporada arribarà quan baixin una mica més les temperatures, ja ben entrada la tardor: entre mitjans d'octubre i mitjans de novembre.
Tot i això, el fet que ja faci setmanes que se'n troben fa preveure que la temporada de bolets sigui força bona: tant o més que l'any passat, que va ser dels millors dels últims anys.
Segons els experts, els models meteorològics preveuen una tardor amb precipitacions i temperatures normals per a l'època, i això fa preveure una temporada bona: la previsió és que es puguin superar els 100 quilos de bolets per hectàrea.
Unes xifres que s'acosten a les de l'any passat, que va ser una de les millors temporades dels últims anys, amb uns 125 quilos, tot i que lluny d'anys excepcionals com el 2018, quan es van superar els 150.
On podem trobar bolets?
Els llocs on trobar bolets acostumen a ser un secret ben guardat: cada boletaire té el seu lloc predilecte i és difícil que el comparteixi.
Se'n poden trobar a qualsevol bosc, tot i que l'èxit dependrà del lloc i del moment, com indica l'enginyer forestal Juan Martínez de Aragón, expert en bolets del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya:
El que cal fer és entrar en un bosc i començar a buscar.
Tot i això, avisa que, a aquestes altures, serà difícil omplir el cistell: el pic de producció serà a partir del 15 d'octubre i fins a mitjans de novembre.
El truc principal és conèixer el terreny i saber on ha plogut més: allà on hi hagi hagut més pluges i més tempestes els últims dies és on serà més probable que hi hagi bolets.
Aquest any la temporada es preveu que sigui especialment bona al Pirineu, el Prepirineu i zones de la Catalunya Central: és on ha plogut més aquest estiu, més que no pas a la serralada litoral i prelitoral.
També s'ha de tenir en compte l'altitud: on primer surten els bolets és a les zones més elevades, com al Pirineu. És on plou més i on baixen més aviat les temperatures.
A mesura que avança la tardor, la producció va baixant d'altura fins a finals de temporada, quan ja se'n troben gairebé al nivell del mar.
Primers cistells plens
Una de les pistes que fan preveure una bona temporada és que, just abans de començar la tardor, els bolets ja han començat a omplir els boscos.
Ara, a les zones més elevades del Pirineu ja es poden trobar ceps, rossinyols i apagallums, i també comencen a sortir els primers rovellons i pinetells.
I una de les sorpreses, assegura Martínez de Aragón, és que també estan sortint ja els camagrocs: l'any passat no van sortir fins a l'octubre.
Una collita matinera que ja ha portat els primers boletaires al bosc: molts van aprofitar el festiu de la Diada i el cap de setmana per intentar omplir el cistell. Un dels punts amb moviment va ser Montferrer i Castellbò, a l'Alt Urgell.
Els més matiners, com els que hi van anar el mateix dia 11, van poder omplir els cistells: "Dijous vam donar una volta i vam trobar força rovellons i pinetells: alguns estaven fets malbé ja, perquè devien tenir alguns dies, però ja en sortien de nous".
D'altres, en canvi, no van tenir tanta sort i van marxar amb les mans buides: "Potser hem vingut massa d'hora o potser ja hi ha passat molta gent, tot i que no ho hem vist gaire trepitjat... farem una mica més de volta a veure si en trobem, i si no, ja tornarem".
Menys producció pel canvi climàtic
A les zones més altes del Pirineu ja fa setmanes que es poden trobar els primers bolets, però aquest any és l'excepció. Tot i que aquesta temporada comença aviat, cada cop és menys habitual trobar-ne abans de ben entrada la tardor.
"Fa cinquanta anys ja es trobaven bolets a principis d'agost, però els últims anys ha calgut esperar fins a finals de setembre", assegura Martínez de Aragón.
Precisament, un dels factors que han estudiat al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya és l'efecte del canvi climàtic en la producció de bolets, sobretot en punts com el Pirineu:
Les sequeres es noten més al Pirineu que en llocs on normalment hi plou menys, com la serralada Prelitoral.
L'expert apunta que, els últims anys, la producció de bolets al Pirineu ha caigut al voltant d'un 20%.
