Entrem al celler semisoterrat d'RCR a Peralada, pioner a Europa en ecoeficiència

El multipremiat despatx d'arquitectura d'Olot ha estat l'encarregat de bastir un projecte amb 40 milions d'euros d'inversió que vol posicionar els vins del grup Peralada i el conjunt de la DO Empordà al món
Anna Figuera Raichs
3 min

La firma d'arquitectes olotina RCR basa els projectes en el que anomenen la "creativitat compartida", i sempre sota els paràmetres de sostenibilitat i proximitat amb el territori.

És el cas del celler que ha creat sobre l'antiga granja del Castell de Peralada, que ha permès un encaix perfecte dels seus principis arquitectònics, d'usos de materials (en la construcció s'han utilitzat un 25% de materials reciclats) i d'integració de les edificacions a l'entorn, en aquest cas, el paisatge de l'Alt Empordà.

Així, el nou complex, en el qual s'han invertit 40 milions d'euros, s'ha convertit en el primer celler europeu que ha obtingut una certificació mundial d'edificació sostenible. Concretament, la qualificació LEED Gold, concedida pel US Green Building Council. La construcció va començar el 2016 minimitzant l'impacte amb l'entorn i les dependències i la planta original d'explotació agrària.

La part superior del celler de Peralada
La part superior del celler de Peralada (ACN/Gemma Tubert)

S'ha aprofitat el desnivell del terreny, que semienterra l'edificació fins a 20 metres, fet que afavoreix l'estalvi energètic. Alhora, s'aprofita l'aigua de la pluja en un dipòsit de 700 metres cúbics, i, mitjançant el disseny de la coberta, s'aposta per aprofitar al màxim la llum natural. La resta d'il·luminació és de baix consum amb un 100% d'energia renovable certificada.


Un projecte "imaginat" fa 20 anys

Javier Suqué Mateu, actual president del grup Peralada, explica que sempre havia vist molta potencialitat a l'espai:

Quan vaig començar a treballar, quan tenia 25 i 26 anys, ja guardava molts bons records de la granja del Castell. Vaig pensar que, en un futur, m'agradaria construir-hi un celler

L'edifici de l'antiga granja de Peralada ara convertida en el nou celler
L'edifici de l'antiga granja de Peralada ara convertida en el nou celler (ACN/Gemma Tubert)

Es va reunir amb els pares i els germans per establir "un compromís de família". Si bé té clar que un edifici com aquest no atorga "rendibilitat a curt termini", familiarment, l'aposta ha estat per deixar un "llegat vinícola, paisatgístic i cultural" per al municipi i la comarca.

Quan va veure per primera vegada el plànol del projecte, a Suqué Mateu li va encantar. Ara bé, reconeix que, un cop fet realitat, "l'experiència d'entrar al celler no té res a veure amb el que havia pensat".


Inspiració egípcia

Per la seva banda, Rafael Anglada, arquitecte d'RCR, explica que van concebre l'espai com un flux sorgit "des de l'interior de la terra, un plantejament més orgànic, més egipci, d'arquitectura".

Sala de tast del nou celler de Peralada
Sala de tast del nou celler de Peralada (ACN/Gemma Tubert)

Però, malgrat l'espectacularitat i l'alçada de murs i parets, seguint el segell del multipremiat despatx olotí, la rudesa de l'interior "no té presència a l'exterior," continua dient l'arquitecte, ni cap incidència en el paisatge. S'hi integra, conclou, "d'una manera silenciosa, callada".

Botes de vi sota la coberta del nou celler
Botes de vi sota la coberta del nou celler (ACN/Gemma Tubert)

La proximitat amb el terreny s'aconsegueix en els murs interiors, combinant la sobrietat de la terra treballada amb llates de fusta, com les de les botes que s'apilen a l'interior.

Botes de vi apilonades en el nou celler de Peralada
Botes de vi apilades al nou celler de Peralada (ACN/Gemma Tubert)

El nou equipament, amb unes instal·lacions de 18.200 metres quadrats, permetrà augmentar la producció del grup Peralada, passant dels 1,9 milions d'ampolles actuals als 2,5 milions. La voluntat, segons el president de l'empresa, "no és fer més vi, sinó millorar-ne la qualitat".

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Arquitectura

Mostra-ho tot