Es jubila un dels últims esmolets de Girona: "Agafar la mola és fàcil, però el truc és que et duri"
En Josep tancarà les portes d'una història de gairebé 100 anys i qui més el trobaran a faltar són els seus clients, que aquests dies s'afanyen a portar-li estris per esmolar
07/11/2025 - 15.30 Actualitzat 07/11/2025 - 19.32
Josep Alba Quintana és un dels últims esmoladors de Girona. És la tercera generació d'un ofici que va començar el seu avi, quan va arribar d'Ourense el 1925.
Aviat es va instal·lar en un petit local del carrer de la Rutlla. En Josep va créixer en aquest taller entre les espurnes i el soroll de la mola. "Agafar la mola és fàcil, però el truc és que et duri", explica.
En Josep es jubila i no té relleu. L'ofici d'esmolet pateix la manca d'interès per part de les noves generacions, que no veuen atractives aquestes feines tradicionals.
Hem anat a visitar-lo, ens ha explicat com ha viscut aquest ofici al llarg dels anys i hem parlat amb alguns dels seus clients.
Avui és notícia
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada
Els pescadors de peix blau podran vendre una part de les tonyines que capturin accidentalment