Mascareta obligatòria
Mor Robe Iniesta, d'Extremoduro
Mor Jorge Martínez, d'Ilegales
Catalunya Ràdio oients
Vaga metges Catalunya
Claus sentència García Ortiz
María Corina Machado
Sánchez defensa García Ortiz
Lecornu govern
Sanitat Torrejón
Condemna massatgista la Bisbal d'Empordà
Champions League
Barça Eintracht
Aficionats Eintracht

Estudis assenyalen que l'impost al sucre beneficia la salut i el sistema sanitari

Diversos estudis assenyalen que l'impost a les begudes ensucrades en redueix el consum i pot portar diversos beneficis a la salut

Xavier Duran

30/04/2017 - 08.00 Actualitzat 30/04/2017 - 19.11

Menys obesitat infantil i adulta, menys casos de diabetis, menys dents perdudes per càries... I, per tant, més salut per als ciutadans, especialment els nens, i estalvi per al sistema sanitari. Aquests serien els avantatges d'un impost a les begudes ensucrades com el que es vol implantar a Catalunya.

Aquests impostos es van estenent. Des de l'1 de febrer, aquests productes estan gravats a Portugal. I, si a principis del 2016 aquest impost només s'havia implantat en una ciutat dels Estats Units --Berkeley, a Califòrnia--, ara ja està vigent en sis circumscripcions més, inclosos San Francisco, Filadèlfia i el comtat de Cook, a Illinois, el segon més gran dels Estats Units i que engloba la ciutat de Chicago.

L'alcalde de Seattle també vol aprovar un impost a les begudes ensucrades el mes vinent.

El debat sobre els beneficis o perjudicis d'aquest impost continua ben viu, però alguns estudis demostren que, si més no, fan disminuir el consum. Mèxic va implantar la taxa l'1 de gener del 2014. I un article publicat a la revista "Health Affairs" demostrava que en dos anys el consum d'aquestes begudes havia disminuït un 7,6%, sobretot en les famílies amb els ingressos més baixos. En el mateix període, el consum d'altres begudes s'havia incrementat un 2,1%.

Un altre estudi, aparegut a "Public Health", assenyalava que, als barris amb menys ingressos de Berkeley, el consum havia disminuït un 21% un any després de la implantació de l'impost, el març del 2015. En canvi, en el mateix període, a San Francisco, que encara no havia introduït la taxa, hi va haver un 4% d'increment.

Aquestes dades han estat complementades amb alguns estudis prospectius. El Regne Unit vol implantar l'impost a partir de l'abril del 2018. I, fa pocs mesos, un estudi fet per investigadors britànics i publicat a la revista "The Lancet Public Health" n'avaluava els possibles beneficis. En el millor dels escenaris, els investigadors suposen que la indústria reduirà un 30% la quantitat de sucre en les begudes més dolces i un 15% en les mitjanes. Això es traduiria en 144.000 casos menys d'obesitat en adults i en nens, en 19.000 casos menys de diabetis 2 per any i en 269.000 casos menys de deteriorament de les dents.

Les xifres són menors si els fabricants opten per altres alternatives, com ara fer repercutir l'impost en el preu de venda o utilitzar el màrqueting per convèncer la gent que consumeixi les begudes amb menor contingut de sucre. Però, en qualsevol dels escenaris, fins i tot el més desfavorable per reduir la ingesta de sucre, els científics hi han trobat beneficis.

Malgrat les incerteses respecte a què faran les empreses, pels autors de l'estudi, l'efecte positiu és clar i important, i demanen que més endavant s'estudiï com reduir el sucre consumit a partir d'altres fonts, sobretot pastes dolces i llaminadures.

També es demana que, a part d'aquests efectes a curt termini s'investigui, l'impacte de l'impost en malalties cròniques que poden aparèixer més tard, com ara problemes de cor, infarts i osteoartritis.

Naturalment, no tothom ho veu així. Lisa Katic, dietista i consultora d'empreses de menjars i begudes, es preguntava, en declaracions a "The Seattle Times", / per què es posen impostos a les begudes ensucrades si la majoria de calories que prenen els americans provenen d'hamburgueses i patates fregides.

Katic afegia que les conclusions sobre els riscos del consum de sucre estan basades en correlacions, i no pas en relacions causa-efecte. Això darrer contrasta amb la insistència i les dades aportades per l'Organització Mundial de la Salut, l'Associació Americana del Cor i els Centres per al Control i Prevenció de Malalties. Fa només una setmana, aquesta darrera institució manifestava que "limitar la ingesta de begudes ensucrades pot ajudar les persones a mantenir un pes saludable i a tenir una dieta sana".