Excés de farratge: baixa el preu perquè no té sortida al mercat

La reducció del nombre d'explotacions agràries fa que hi hagi un excedent de palla i farratge en camps i magatzems
Redacció
1 min

Les bales de palla i farratge formen part del paisatge rural de Catalunya. Per alguns, poden arribar a ser fins i tot una imatge de postal.

Però l'acumulació d'aquestes bales de menjar per al bestiar als camps és, ara mateix, un problema per als pagesos.

Denuncien que n'hi ha un excés, no només als camps sinó també als magatzems. A més, com que ha sigut un estiu plujós, les bales que s'han de guardar fora s'estan fent malbé.

El producte, diuen, no té sortida al mercat. La greu sequera dels últims anys, quan faltava precisament menjar, va portar alguns ramaders a desfer-se de caps de bestiar. Ara, en canvi, hi ha menjar, però no prou animals per absorbir-lo.

Pino Delàs, ramader i responsable d'agricultura i ramaderia ecològiques d'Unió de Pagesos, explica que, a banda que hi ha menys caps de bestiar en moltes granges, el problema és que hi ha menys explotacions ramaderes:

La raó estructural de la situació és que el nombre d'explotacions agràries les darreres dècades ha baixat molt.

Com que hi ha menys demanada, també ha baixat el preu del producte. Si fa dos anys la tona de farratge es venia a 240 euros, ara el preu de mercat és menys de la meitat, 100 euros, cosa que fa que els pagesos es qüestionin la viabilitat d'aquest negoci.

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Agricultura

Mostra-ho tot