
Falten xarcuters: la manca de relleu posa en perill la meitat dels establiments de Lleida
El gremi pronostica que això passarà en un termini de 10 anys i, per evitar-ho, el curs que ve es posarà en marxa un cicle formatiu d'FP per atraure els més joves a aquesta professió
24/06/2025 - 07.35 Actualitzat 04/08/2025 - 13.30
La meitat de les xarcuteries de les comarques de Lleida han tancat o tancaran en la pròxima dècada per falta de relleu.
El sector alerta que és una tendència generalitzada arreu de Catalunya i lamenten que molts establiments abaixin la persiana malgrat ser negocis que funcionen.
En definitiva, les xarcuteries tanquen, però de carn i d'embotits se'n continua menjant; i és per això que el sector es reivindica com a feina amb futur.
Falta personal
El problema, una vegada més, és trobar gent que vulgui portar una xarcuteria, com explica Oriol Tarrats, secretari general del Gremi de Cansaladers i Xarcuters de les comarques de Lleida.
Explica que fins ara no havien tingut problemes a l'hora de trobar treballadors, però afegeix que els últims anys les plantilles s'han anat envellint i "no hi havia capacitat de trobar persones per substituir les que es jubilaven".
Segons un estudi del gremi i de la Diputació de Lleida, de les 200 xarcuteries que hi havia a la demarcació, 49 han tancat en els darrers anys i 64 més no podran continuar en els pròxims 5 a 10 anys.
Canvi d'hàbits de consum
Al darrere del tancament de la majoria de xarcuteries hi ha, doncs, la falta de relleu, les dificultats per trobar personal, la burocràcia, però també el poc hàbit que tenen els joves a comprar a les carnisseries i xarcuteries:
"Tenim un consumidor cada dia més inexpert en la compra de carn fresca i li hem de donar un altre tipus de producte... així que fem marinats, arrebossats i tot el que serien els elaborats frescos."
Això ha fet, segons Tarrats, que als taulells hagin guanyat pes els productes elaborats, els cuinats, els formatges i els embotits: "si abans només hi havia dues gammes de productes --carn fresca i embotits--, avui hi ha moltes altres gammes".
Ensenyar l'ofici a l'FP
Per mirar de posar remei a la pèrdua de l'ofici de xarcuter, al setembre es posarà en marxa a Lleida un cicle de grau mitjà d'elaboració de productes alimentaris. Uns estudis de dos anys que volen portar joves al sector.
Actualment, els alumnes se senten més atrets per la cuina, potser perquè la xarcuteria --diuen des del gremi-- està invisibilitzada i marcada per un estigma de duresa que ja no és real, com subratlla Neus Bernuy, la directora de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida:
"No coneixen el negoci. Pensen que és molt dur i amb uns horaris molt amplis... i és un horari de botiga, que sí que és ampli, però no és cap exageració. I els salaris són molt dignes."
Bernuy puntualitza que actualment les xarcuteries i les carnisseries "són empreses modernes, noves, que s'han adaptat als nous temps i que fan creació".
El futur, dels aprenents
A banda d'ensenyar l'ofici a les aules, també es treballa en un projecte de mentoratge adreçat als joves interessats en aquesta feina, com ha avançat Marc Farràs Casas, mestre artesà xarcuter i president del gremi a Lleida.
Es tracta, diu Farràs, "que el propietari actual es quedi a la botiga un, dos o tres anys abans d'agafar la jubilació acompanyant aquest noi... i que aquest noi es pugui quedar l'empresa després".
El nou cicle de grau mitjà d'elaboració de productes alimentaris tindrà cabuda per a 33 alumnes, començarà a l'octubre i inclourà pràctiques a l'empresa des del primer curs.
Avui és notícia
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada
Els pescadors de peix blau podran vendre una part de les tonyines que capturin accidentalment