B9 Badalona
Atemptat Moscou
Mor Vince Zampella
EUA i Veneçuela
Comprovar loteria de Nadal
Loteria de Nadal 2025
Epidèmia de grip
Illa pressupostos
Premi Internacional Catalunya
Medalla d'Or de la Generalitat
Drons Ucraïna
Tiroteig Castelldefels
Vila-real Barça
Girona Atlètic de Madrid
Brahim Díaz Marroc

Fer vi al mateix lloc que fa 500 anys: recuperen una tina de pedra medieval a Navàs

Tres joves viticultors han decidit fermentar el raïm on ho feien els seus ancestres pagesos

10/11/2021 - 19.15 Actualitzat 10/11/2021 - 19.15

A Navàs, al Bages, tres joves viticultors utilitzen una tina de pedra medieval per fermentar-hi el raïm. Fa 500 anys la tina ja es feia servir per a això, però ells són els únics que, ara, han decidit fer-ho com els seus ancestres.

Per fer-ho, han comptat amb l'ajuda de dos germans aficionats al patrimoni que han pogut catalogar la majoria de tines medievals del Solsonès, el Berguedà i el Bages. Han dedicat 25 anys a localitzar una vuitantena de tines.

Amb la publicació del catàleg "Premses, tines i trulls medievals al Berguedà, nord del Bages i part del Solsonès", el Jaume i el Ramon Coromines Camp deixen un llegat inèdit d'aquest patrimoni de pagès, amb milers de croquis de tines de més de 25 municipis, la majoria tapades per terra i vegetació.

Cap dels dos s'havia plantejat que en una d'aquestes tines s'hi tornaria a fer vi. En Jaume explica què han sentit en veure com es destapava:

"Jo, personalment, quan he vist que els xicots destapaven la tapa, i m'ha vingut la flaire del vi, m'he emocionat!"

El forat a la base de la tina per on surt el primer vi, que transvasen a dipòsits d'acer inoxidable

El procés de fer vi amb tines medievals

Després de dues setmanes, comproven si els dos mil quilos de raïm han fermentat bé. Treuen la tapa del cup, i destapen la boixa, el forat a la base de la tina per on surt el primer vi, que transvasen a dipòsits d'acer inoxidable.

La tina on fan la primera fermentació és de la baixa edat mitjana, datada pels experts entre els segles XIII i XIV. És de pedra sorrenca impermeable, i asseguren que li dona un toc mineral únic.

Els viticultors fent vi a dalt d'una tina de pedra

A dins de cada copa, hi ha centenars d'anys d'història, com explica Joan Fernàndez, sommelier del celler La Diferenta.

"Estem fent vi on fa 500 anys ja es feia vi, i la veritat és que estem molt contents del resultat, de redescobrir aquest patrimoni que tenim."

D'aquí, en sortiran unes dues mil ampolles amb el segell DO Bages, que aviat tindrà altres vins de tines com el vi que ja s'ha elaborat. Ara s'estarà un any en un bocoi de castanyer i, a partir de l'abril del 2023, l'embotellaran.