El Vinari d'Or és el premi més important de la nit dels vins catalans

Finca Butarós 2014, Premi Gran Vinari d'Or al millor vi català de l'any

El celler Mas Llunes, de la DO Empordà, s'ha emportat el màxim reconeixement en una vuitena edició marcada per la Covid-19
Redacció
3 min

El vi Finca Butarós 2014, del celler empordanès Mas Llunes, s'ha coronat com el millor vi català de l'any 2020 en rebre aquest divendres a la nit el màxim reconeixement, el Premi Gran Vinari d'Or, als premis Vinari.

És el segon cop que el celler de Garriguella guanya el màxim guardó i el tercer cop en vuit anys que un vi de la DO Empordà s'endú el primer premi.

Antoni Roig, propietari de Mas Llunes, ha evocat les terres empordaneses on hi ha les seves vinyes.

És un paratge idíl·lic, molt maco, és un paratge amb terrenys de pissarra, terrenys de l'Empordà, que tenen en comú que són ceps molt sacsejats per la tramuntana.

Antoni Roig, propietari de Mas Llunes, durant la gala dels Vinari

Ha estat el triomfador d'una nit de gala que s'ha celebrat a l'Auditori de Vilafranca del Penedès amb la meitat de l'aforament i totes les mesures anti-Covid. Conduït per l'escriptor Màrius Serra, organitzat per la revista Vadeví.cat i amb el suport de l'Incavi, ha servit per premiar dotze categories de vins i reconèixer la feina valenta dels productors catalans.


La garnatxa, protagonista

Entre els vins guardonats en aquesta vuitena edició n'hi ha uns quants que tenen en la garnatxa la varietat predominant. És el cas, per exemple, del Vinari d'Or als millors blancs joves (Lo Noi del Saxo blanc 2019, del celler Bielsa Ruano) o el Vinari d'Or al millor blanc amb criança (Coca i Fitó d'Or 2016, del celler Coca i Fitó), tots dos de la DO Terra Alta, la denominació d'origen que fa bandera d'aquesta varietat.

El millor vi dolç, ranci o de postres, el Somni de Gerisena 2010 del Celler Gerisena (DO Empordà) també s'ha elaborat amb garnatxa roja i el Millor Negre de Guarda, a més a més de Gran Vinari d'Or, el Finca Butarós 2014 del Celler Mas Llunes (també de la DO Empordà) n'utilitza la varietat negra en un cupatge amb la carinyena.

Un moment de la gala dels premis Vinari, aquest divendres al vespre

La carinyena s'ha imposat en la categoria dels negres joves, i ha donat el màxim reconeixement al monovarietal Maria Ganxa 2019, del celler Pascona (DO Montsant) i en el Peraj Ha'abib 2018, de la Cooperativa de Capçanes (també de la DO Montsant), que s'ha endut el Vinari d'Or al Millor Negre amb Criança.

D'altra banda, el màxim reconeixement en la categoria dels rosats es queda al Penedès amb el Masia Freyé Syrah Sumoll 2019 que elabora Vallformosa.

Els Clàssics Penedès s'han imposat en la categoria de vins escumosos, amb els Aymar Reserva Única 2013 de Castell de Pujades, Aymar Rosé Extra Brut de l'anyada 2016 i el Brut 21, 2017 del celler Albet i Noya com a grans triomfadors.


Una seixantena de tastadors, entre sommeliers, enòlegs i periodistes especialitzats, van valorar gairebé 900 vins de 240 cellers al juliol.

A més, s'ha premiat la trajectòria de gent que ha dedicat tota la vida a la vinya, com Enric Solergibert. Ell és la vuitena generació d'una família que ha fet gran la DO Pla de Bages.

El tast de vins pels Vinari es va fer al juliol (ACN)

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Gastronomia

Mostra-ho tot