
Gana real vs. gana emocional, al pòdcast "Sans i estalvis"
Per què sempre queda un racó per a les postres, encara que estiguem tips?
21/09/2025 - 08.00 Actualitzat 22/09/2025 - 10.14
Segur que t'ha passat més d'una vegada: acabes de dinar, estàs ben tip i, tot i així, quan arriba el moment de les postres et ve de gust aquell tros de pastís o una cullerada de gelat. Com pot ser que, si ja no tens gana, el cos encara et "demani" menjar?
El nostre cervell té un mecanisme anomenat gana hedònica, que s'activa davant d'aliments especialment llaminers, encara que no necessitem més energia. El sistema de recompensa cerebral associa aquests aliments al plaer i ens empeny a menjar-ne.
El nutricionista Ismael Galancho, autor de "Ya no paso hambre. La revolución de la saciedad", ens explica què diu la ciència sobre els mecanismes de la gana, al pòdcast "Sans i estalvis".
"La presentació i composició d'alguns aliments prometen al teu cervell una experìencia hedònica."
Quan les emocions decideixen què mengem
No només mengem per necessitat fisiològica. L'estrès, l'avorriment, la tristesa o fins i tot l'alegria poden portar-nos a buscar menjar poc saludable. En aquests moments, no es tracta de gana real, sinó d'una resposta emocional: el menjar actua com a refugi, distracció o celebració.
Aquest fenomen explica per què sovint optarem per aliments hipercalòrics i processats, que estimulen ràpidament els circuits de recompensa però tenen poca capacitat saciant.
"Hem creat aliments que no trobem a la natura, amb sabors i olors molt potents, que distorsionen la sensació de gana."
La importància de la sacietat
Galancho defensa que la clau no és menjar menys i patir, sinó aprofitar la ciència de la sacietat.
Alguns factors determinants són:
-
Proteïnes i fibra: mantenen la sensació de plenitud durant més temps.
-
Greixos saludables: ajuden a regular l'apetit i aporten energia estable.
-
Densitat energètica: aliments amb molt volum i poques calories (com ara verdures, llegums i fruita) són molt més saciants que productes ultraprocessats.
-
Ritme d'ingesta: menjar amb calma millora la percepció de sacietat.
És possible perdre greix sense passar gana?
Segons Galancho i la recerca científica, sí. La pèrdua de pes efectiva no passa per dietes extremes ni restriccions doloroses, sinó per estratègies que permetin menjar amb plaer, sense obsessionar-se amb la gana ni els antulls.
"La principal causa que les dietes no funcionin és la gana."
La combinació d'una alimentació equilibrada, una bona gestió emocional i hàbits de vida saludables (descans i activitat física) és molt més sostenible a llarg termini que qualsevol dieta de moda.
Menjar amb plaer i consciència
El menjar és energia, però també cultura i emoció. Sempre quedarà un raconet per a les postres, i això no és necessàriament dolent. La clau és entendre com funciona la gana, aprendre a escoltar el cos i aplicar estratègies que potenciïn la sacietat.
Gaudir del menjar sense culpa i mantenir un pes saludable és possible!
Avui és notícia
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada