Sílvia Munt Premi Gaudí d'Honor 2026
Rosalía LUX Tour
Nou atac israelià Gaza
ES-Alert dana
Federica Mogherini
Matthew Perry
Mundial 2026 Trump
Veritats i mentides immigració
Origen pesta porcina
Ajuts cotxe elèctric
Fira de Guadalajara
Manga Barcelona
Copa del Rei
Atlètic Balears Espanyol
Sant Andreu

Gelats a preu d'or per l'encariment d'ingredients com la xocolata o l'oli de coco

Comprar una terrina o un cucurutxo surt un 30% més car que fa tres anys, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística espanyol

Biel Cadilla / Clara Virgili

31/05/2025 - 20.54 Actualitzat 19/08/2025 - 13.33

Amb la calor, venen de gust els productes més refrescants, com els gelats. Però tocarà gratar-se la butxaca perquè el preu d'aquest producte s'ha encarit un 30% en els últims tres anys, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística espanyol.

La raó és que moltes de les matèries primeres que s'utilitzen per fer gelats han pujat de preu. Tal com ha explicat a Catalunya Ràdio Albert Roca, pastisser i campió d'Espanya de gelateria artesana, "han pujat molt totes les matèries primeres: els làctics, la mantega, la vainilla. De la xocolata ja ni en parlem! Els rovells d'ou també, increïble la pujada. I després també els costos de la llum."

"No cal ser economista per saber que estan especulant amb els aliments. És una especulació pura i dura."


L'oli de coco i el cacau, claus

Un dels productes que més s'ha encarit és l'oli de coco. Les Filipines, Indonèsia i l'Índia en produeixen el 85% de tot el món, i la sequera del darrer any n'ha fet caure la producció un 10%. A més, aquest producte imprescindible per fer gelats vegans ara també es fa servir per fabricar biocombustibles, la qual cosa també n'ha fet pujar el preu.

Però si hi ha un ingredient que s'ha disparat de preu és el cacau. Segons Albert Roca, "una xocolata que et costava 7 euros fa uns anys ara en costa 20". En la mateixa línia s'ha expressat Carla Rosanes, responsable de la gelateria Can Soler de Badalona:

"El que ens ha afectat és l'increment del cacau. Tot el tema xocolates, que, al final, és el que més es ven i ha pujat molt. En un any et diria que ha pujat uns tres euros el litre."


Apujar preus o mantenir-los?

Rosanes explica que han de mantenir un equilibri: "Venem tots els gelats al mateix preu i no tens el mateix benefici per una terrina de sorbet de llimona que per un gelat de xocolata. Llavors has de fer una mitjana i treure un preu."

Tal com explica Albert Roca, es pot jugar amb aquest marge fins a un cert punt, però al final és inevitable apujar preus.

"El petit artesà, sigui gelater, pastisser o forner, estem assumint costos que no podem imputar al marge, perquè al final és més feina per a la família, som negocis petits. Al final ho has d'anar repercutint."

Tot i això, hi ha alguns propietaris, com Òscar Ramos, de la gelateria Sirvent del barri de Gràcia de Barcelona, que aposten per contenir els preus.

"Nosaltres som una gelateria de barri i nosaltres no hem apujat els preus. A mi el gelat a preu d'or no em convenç. Al final has de mantenir els preus."

Malgrat tot, el sector de la gelateria preveu un increment de vendes del voltant d'un 2% aquesta temporada. L'any passat es van vendre fins a 140 milions de litres de gelat al conjunt de l'Estat, un 0,6% més que l'anterior.