La Remei i el Joan, pagesos

"Hem de canviar el model de la pagesia si no volem acabar preguntant-nos què mengem"

La consultora agrosocial Neus Monllor demana "una aposta clara de país perquè qualsevol persona que es vulgui dedicar a la pagesia pugui fer-ho"
Albert Mora
2 min

Protestes com la recent revolta dels pagesos als Països Baixos (que s'oposen a les imposicions del govern per intentar reduir les emissions de nitrogen) han servit per tornar a posar sobre la taula la necessitat de repensar quin ha de ser el model agrícola a Europa, i a Catalunya, per permetre la subsistència del sector i, alhora, la seva sostenibilitat.

És per això que "Els matins" ha entrevistat Neus Monllor, una consultora agrosocial que treballa per a l'administració en projectes de desenvolupament rural, que ha analitzat el model agrícola català i ha explicat cap a on creu que hauria d'evolucionar.

Frenar la pèrdua de granges

Un dels grans problemes del sector a Catalunya és que s'estan abandonant les explotacions agràries, perquè no surt a compte treballar-hi. Per exemple, hi ha pagesos que sacrifiquen les seves vaques lleteres perquè el pinso és massa car. Però revertir això no és impossible, segons Monllor: "Cal una política agrària i una resposta de la ciutadania, que és clau per mantenir i fer costat a la pagesia... Cal acompanyar la pagesia petita, perquè la necessitem ara, i que pugui fer una transició cap a altres models."

I és que "hi ha molts sectors, molts models productius... Per això una de les preguntes que ens hem de fer és quin és el model de pagesia catalana que volem i quin tenim actualment".

Monllor afirma que no es pot respondre aquestes preguntes sense "comptar amb el sector i amb la societat". De moment, però, tenim unes eines que han d'ajudar en el procés: "Tenim una estratègia de bioeconomia, un pla estratègic de l'alimentació, una agenda rural... Hi ha eines i necessitem que s'implementin i que la pagesia les faci seves", avisa.

Noves generacions a la pagesia

Un altre element molt important a l'hora d'aturar l'abandó del camp és la incorporació de relleus generacionals. Per Neus Monllor, és "realista pensar que als joves els pot interessar ser pagesos, però ara el camp està en un moment de SOS, no és un bon moment per anar-hi".

Els pagesos es troben que "els costos de producció han pujat, els baixos rendiments són a sobre la taula, la pagesia té molta burocràcia per poder tirar endavant...", repassa Monllor, que afirma que "hi ha molta incertesa en un sector amb un volum molt petit, i per això la joventut és prudent a l'hora d'entrar al sector". Per això, "si no fem res, quedarem orfes d'una nova generació agrària. I no ens podem permetre un país sense pagesia".

Un model sostenible

Per això Monllor demana "una aposta clara de país perquè qualsevol persona que s'hi vulgui dedicar, pugui fer-ho. I que ho pugui fer amb un determinat model, que sigui sostenible, curós amb el territori, que faci previsió d'incendis, que ompli el mercat d'aliments o que lligui l'equilibri territorial".

Fer aquesta transició és urgent, "per no arribar a situacions dramàtiques on ens preguntem què mengem", segons Monllor. De fet, demana que "això sigui un tema estratègic de país, no només del departament d'Agricultura", perquè entre les moltes urgències que tenim, "aquesta és una de molt important perquè mengem cada dia!".

Avui és notícia

Més sobre Agricultura

Mostra-ho tot