La DO Penedès, primera del món amb una collita 100% ecològica després d'un llarg camí
Aquest 2025 la totalitat del raïm que es cull a les vinyes emparades a la DO Penedès és ecològic.
El Penedès es converteix així en la primera denominació d'origen del món que fa una collita 100% ecològica, un objectiu que perseguien des de feia anys i que ara han implementat als 130 cellers que en formen part.
Albet, el pioner
El camí per assolir aquesta fita va començar l'any 1978 amb l'aposta d'un jove viticultor de 21 anys, Josep Maria Albet.
A casa seva eren la quarta generació de masovers d'una finca. Amb poc més de 16 anys el pare va morir, i ell, el més gran de quatre germans, va començar a pujar al tractor.
El preu que pagaven els grans cellers pel raïm era ruïnós, i així que va poder comprar can Vendrell, la finca que duia a Subirats, a l'Alt Penedès, no ho va dubtar: embotellaria el seu vi i treballaria les vinyes de manera ecològica.
Va ser el primer de tot l'estat espanyol que es va atrevir a fer aquest pas.
Mercat internacional
Albet de seguida va rebre una oferta: des de Dinamarca li van encarregar cinc mil ampolles de vi ecològic.
"Jo creia que el món anava cap aquí i, per tant, vaig dir som-hi. Havia de fer un producte diferent de la resta", recorda Josep Maria Albet, ara propietari del celler Albet i Noya.
També va veure que havia de sortir a vendre a fora. Va anar a Alemanya i a Suïssa i es va convèncer que hi havia un mercat enorme i en expansió pels vins ecològics.
Tenia raó. Ara la seva marca produeix un milió d'ampolles i exporta a 24 països. A més de Catalunya, els seus mercats més importants són Alemanya i Suïssa.
Varietats resistents i autòctones
La seva aposta per l'ecologia també l'ha dut a experimentar i investigar amb varietats més resistents a les plagues i al canvi climàtic.
Treballa per no haver de tractar els ceps contra les plagues ni tan sols amb coure i sofre, productes acceptats en l'agricultura ecològica.
"Això serà un salt enorme tant per als viticultors com per al consumidor, perquè tindrem uns vins molt més nets, més sans, molt més en la línia del que vol el mercat jove actualment", reflexiona.
Fruit d'això és el projecte que denomina VRIAC, inicials de varietats resistents i autòctones adaptades al canvi climàtic.
En una vinya experimental hi té mitja dotzena d'aquestes varietats i aquest estiu ha veremat el raïm de la xardonel, una filla del chardonnay que ja és resistent a les plagues i "sobretot per fer vins escumosos és fantàstica", afirma Albet.
Exemple per a joves emprenedors
Projectes exitosos com el de Josep Maria Albet animen ara altres joves a tornar a la vinya i clonar la seva experiència positiva. No dubten a fer productes ecològics amb el somni de fer-se un forat en el mercat mundial del vi.
És el cas del Sergi Pons, enginyer i professor i també la quarta generació d'una família de viticultors, unes arrels que tiren molt.
Aquests dies verema el chardonnay a la seva vinya al Pla de Manlleu, a l'Alt Camp. La vinya que conrea és a més de 500 metres d'altitud, i això dona uns vins diferents.
El vi l'elabora al viver de cellers que la denominació d'origen Penedès ha obert a Vilafranca del Penedès.
Aquí el Sergi i mitja dotzena de joves emprenedors més poden elaborar, durant quatre anys prorrogables, els seus vins. Cada productor elabora uns 4.000 ampolles.