La invisibilització de les dones en el món de la cuina, a "La cuina dels homes"
La cuina sempre ha estat el territori domèstic per excel·lència associat a les dones. Tot i això, la professionalització del món culinari i la seva entrada a l'esfera pública han donat poca cabuda a personatges femenins. Des dels llibres d'història fins als reality shows, des de les corts dels reis fins als grans xefs de la nouvelle cuisine, són sempre noms d'homes els que destaquen.
Sílvia Subirós i Mercader, directora del documental "La cuina dels homes", ve d'una família de cèlebres xefs que van marcar l'evolució de la cuina catalana. A la seva família, la cuina sempre ha estat el més important. El seu avi, Josep Mercader, va ser un cèlebre xef, que va crear el Motel, un restaurant emblemàtic a Figueres, on va néixer una tradició culinària que va culminar amb la cuina de Ferran Adrià. Les seves creacions culinàries van capgirar el país i li van valer una de les primeres estrelles Michelin a Espanya.
Els germans de la Sílvia van seguir els passos del pare i l'avi, però ella mai va tenir l'oportunitat de treballar a la cuina. Ni la va tenir, ni la va buscar. La seva mare i la seva tieta tampoc es van plantejar continuar amb el llegat del seu pare, que va optar per deixar com a successor el seu gendre, el pare de la Sílvia. Ella mai va saber el perquè i a la seva família mai es va parlar d'això.
Pel·lícules domèstiques, l'origen de "La cuina dels homes"
El documental "La cuina dels homes" neix quan la Sílvia troba als arxius familiars la càmera i les pel·lícules de 8 mm del seu avi, que filmava sobretot la seva àvia, que sempre ha estat un personatge anònim per a la Sílvia. De fet, és en aquestes pel·lícules domèstiques on la Sílvia veu l'àvia en moviment per primera vegada.
A partir d'aquestes imatges i amb material d'arxiu, la directora es pregunta "què ha passat amb les dones de la seva família i per què no va entrar mai a treballar a la cuina". Reflexionant sobre el rol de les dones a la seva família, s'adona que l'anonimat de la seva àvia s'oposava a la celebritat del seu avi.
En un relat creuat entre la història de la seva família i la història de la cuina, constata que les dones han estat sempre relegades a l'anonimat de la cuina popular. El mateix passa amb les dones de la seva família, com la seva àvia.
Buscant en els arxius, la Sílvia es remunta en el temps i descobreix la història del seu avi que, juntament amb el seu amic, l'escriptor Josep Pla, marcarà les pautes de la gastronomia catalana moderna, una tradició que continuaran el seu pare i els seus germans.
En un viatge d'anades i tornades temporals, passa de la vida del seu avi a històries estrafolàries de la professió culinària, d'imatges en súper-8 a quadres o llibres antics, en un veritable collage visual que rescata de l'oblit la història marginal de les dones en la gastronomia.
El documental "La cuina dels homes" és un apropament a la història familiar de la Sílvia i a la història de la cuina a través del cinema. Un relat creuat entre allò personal i allò històric. Una reflexió al voltant de la cuina com un territori completament travessat per la diferència de gènere. Una lectura crítica sobre la tradició culinària i la construcció dels seus relats, així com de la pròpia història de la directora, travessada també per aquesta diferència.
Fitxa tècnica:
Direcció: Sílvia Subirós i Mercader
Guió: Sílvia Subirós, Florencia Aliberti
Producció executiva: Mikel Mas
Producció: Marc Paso
Direcció de fotografia: Josep H. Vallès
Música: Eloi el Bon Noi
"La cuina dels homes" és una producció de Cornelius Films, amb el suport de 3Cat, el Ministeri de Cultura, la Filmoteca de Catalunya i la Filmoteca Española, amb la participació de l'Ajuntament de Figueres, la Fundació Catalunya La Pedrera, i amb la col·laboració de l'Alternativa Mentoring Projects i Dones Visuals