El pes de les estrelles Michelin
La resistència d'El Racó d'en Binu: L'èxit i la decadència d'una cuina que es perd
El Racó d'en Binu va ser el primer restaurant català que va rebre dues estrelles Michelin fora de Barcelona, concretament a Argentona. El documental "Binu, història de dues estrelles" mostra com lluny d'aquell moment d'esplendor, avui, en Francesc i la Francina, propietaris del restaurant, resisteixen el pas del temps des de la seva cuina, immutables i inalterables.
09/05/2025 - 11.16 Actualitzat 19/09/2025 - 12.19
Francesc Fortí va crear a Argentona, un poble del Maresme que amb prou feines tenia 6.000 habitants, un reducte de l'alta gastronomia clàssica francesa: El racó d'en Binu. Una institució a l'estela del mític Auguste Escoffier, el xef que a la Belle Époque va fundar l'alta cuina gal·la. Clients de tot Europa van començar a freqüentar el restaurant.
Poc després hi va arribar també Francina Suriñach, procedent de Sant Pere de Torelló. Va venir, segons ens explica ella mateixa, "a fer la temporada i aprendre com es serveix una taula en un restaurant de categoria" i va acabar convertida en cap de sala i esposa de Fortí.
El dos junts van consolidar un negoci que va obtenir la seva segona estrella Michelin l'any 1979, en una època, segons Fortí, "en què la guia francesa reconeixia la bona cuina, no el disseny, el suposat discurs intel·lectual o el luxe". El Racó d'en Binu es va convertir així en el primer restaurant fora de Madrid, Barcelona o Sant Sebastià a rebre dues estrelles Michelin.
El reconeixement i la fama els van acompanyar fins que, amb el pas dels anys i lluny de les grans ciutats, la crítica gastronòmica i els mitjans van començar a ignorar-los. Les estrelles van desaparèixer i, amb elles, també els clients. El telèfon fa anys que ja no sona, però en Francesc i la Francina no s'han retirat i continuen obrint les portes cada dia, fidels al seu estil. Sense rendir-se davant de les adversitats o sotmetre's a noves tendències, tots dos es resisteixen al pas del temps i mantenen obert l'últim temple de l'alta gastronomia d'arrel francesa, on tot continua com des del primer dia. Ara són la resistència a la modernitat.
Al llarg del documental, en Francesc mira enrere i recorda "uns anys 70 emocionants i esperançadors"; "uns 80 formidables", de plena consolidació del seu negoci, i "uns 90 catastròfics".
Ara, entrar al Racó d'en Binu és un viatge en el temps i a la història de dues estrelles, en perill d'extinció.
Fitxa tècnica:
Direcció i guió: Guillem Cabra, Mar Clapés
Producció executiva: Ricard Ustrell
Direcció de producció: Guillem Cabra
Fotografia: Paco Amate
Música original: Ubaldo & Languïle Arkestre, Oriol Puig
"Binu, història de dues estrelles" és una producció de La Manchester Radiofònica SL.
Avui és notícia
20 municipis rebran 233 milions de la llei de barris: quins són i a què destinaran els diners
Relators de l'ONU denuncien el "tracte cruel i degradant" del desallotjament del B9 de Badalona
L'Ajuntament de Badalona fa fora les desenes de persones acampades davant el B9
Ordeig diu que els experts europeus no veuen per ara indicis que la pesta porcina sortís de l'IRTA-CReSA
Activada l'alerta Inuncat pel risc de pluges abundants al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona