Netflix Warner HBO
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Nou atac israelià Gaza
ES-Alert dana
Federica Mogherini
Matthew Perry
Flick Barça prèvia Betis
Eric Garcia renova Barça
Hugo Mallo abús sexual

La Unió Europea autoritza la venda de grills domèstics com a aliment

De moment, els podrà comercialitzar congelats, secs i en pols l'empresa dels Països Baixos que en va demanar l'autorització el 2018

Redacció

11/02/2022 - 21.13 Actualitzat 13/02/2022 - 14.43

La Unió Europea ha autoritzat aquest divendres la comercialització del grill domèstic ("Acheta domesticus") com a aliment d'ús normalitzat.

En concret, es pot comercialitzar congelat, sec i també en pols, després que l'Agència Europea de Salut Alimentària, l'EFSA, ha dictaminat que el seu consum és segur i beneficiós.

Ho ha publicat el Diari Oficial de la Unió Europea, que especifica que durant 5 anys de l'autorització només se'n pot beneficiar l'empresa que va sol·licitar-la el 2018, Fair Insects BV, dels Països Baixos:

"Després d'una estricta avaluació, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària va concloure que el consum d'aquest insecte és segur en els usos presentats per l'empresa sol·licitant."

Exemplars vius d'Acheta domesticus (Pixabay)

El tercer insecte

Aquest és el tercer insecte del qual s'autoritza el consum a la Unió Europea: el primer va ser el cuc de la farina, i després la llagosta migratòria, tots dos el 2021.

Després de l'aprovació de l'EFSA tots els països membres també van haver de donar-li el vistiplau al grill com a nou aliment, cosa que es va complir al desembre.

Possibles al·lèrgies

L'únic problema detectat és que pot provocar al·lèrgies en algunes persones; però, com que les dades disponibles no són concloents, no s'haurà d'etiquetar amb advertències els aliments que en portin.

En fer pública l'autorització, la Comissió Europea s'ha fet ressò del parer de l'EFSA i de l'Organització per a l'Alimentació i l'Agricultura, la FAO, que els grills són "nutritius":

"Són una font alimentària saludable amb alt contingut de greix, proteïnes, vitamines, fibra i contingut mineral."

També que centenars de milions de persones d'arreu del planeta tenen els insectes com a una part substancial de la dieta diària.

Portugal es va avançar a la UE durant el 2021 aprovant la comercialització de 7 tipus d'insectes.

Un grill sobre una flor