Les orelletes, un dolç tradicional de la plana de Lleida que gairebé ja no es fa a les cases

Un grup de padrines de Maials, al Segrià, ensenya a fer aquest dolç molt arrelat a la gastronomia lleidatana. Reivindiquen la recepta tradicional i lamenten la falta de relleu generacional
2 min

Una desena de padrines de Maials, al sud del Segrià, s'han reunit al Cafè Teatre de l'Escorxador de Lleida per ensenyar a fer orelletes, un dolç tradicional dels pobles de Lleida i altres contrades dels Països Catalans. Segons les cuineres, són unes postres laborioses, que fan festa. Aprofitant que Catalunya és regió mundial gastronòmica, Lleida Turisme ha organitzat aquest acte per reivindicar aquesta menja típica.

Les cuineres expliquen que per elaborar-les cal pràctica i, sobretot, temps:

S'ha perdut del tot. Era una tradició.

Una de les cuineres, Magda Caelles, encara recorda quan les feia de ben petita. Explica que li va ensenyar la seva padrina i que sempre n'havien fet a casa.

La recepta tradicional, tot un art

Avui fan una recepta conservada en el temps. Les padrines comencen al matí elaborant la pasta. La massa està feta amb farina, llevat, ous, llet i sucre. I per donar-hi gust, s'hi afegeix matafaluga, celiandre, canyella o anís. Després s'ha de deixar reposar durant hores i se'n fan les boletes.

I arriba el moment més important: cada unitat es va estirant sobre el genoll, cobert per un drap de cotó. Una per una es van fregint en una paella amb l'oli d'oliva ben roent. Segons una de les cuineres, Mercè Ascón, el que cal és tenir bona traça per tombar-les quan estan mig cuites.

Dos padrines elaborant orelletes (3Cat)

La forma arrodonida final és el que li dona nom. L'ingredient, però, que troben a faltar aquestes cuineres és la companyia per fer-les. Asseguren que els joves ja no en volen fer i, per tant, ara pràcticament ja no se'n fa a les cases. Per això, lamenten la falta de relleu generacional.

Unes postres de celebració

Aquest és unes postres que es troben a les taules per la Festa Major o per Nadal. La Carme Mur explica que fer orelletes era una festa familiar, s'arribava de collir olives i al voltant del foc es feien les orelletes.

Podien faltar els torrons per Nadal, però mai les orelletes.

Totes les padrines i cuineres coincideixen en el mateix.

Són molt bones!

Avui és notícia

Més sobre Segrià

Mostra-ho tot