Els preus encadenen cinc mesos de pujades i el dels ous es dispara un 22,5%
La inflació es manté sota control, lluny dels pics del 2022, però encadena cinc mesos de pujades. Aquest octubre, a Catalunya, l'IPC es va mantenir en el 2,6%, encara per sota de la mitjana espanyola, que és del 3,1% --una dècima més que en l'últim recompte--.
Part d'aquesta pujada s'explica pel preu de l'electricitat, que ha anat a l'alça des de l'apagada de finals d'abril. L'encariment de l'alimentació, un maldecap per a moltes famílies amb rendes baixes, també ha tendit a moderar-se, però hi ha productes bàsics que pugen molt per damunt de la mitjana.
És el cas dels ous, un dels aliments més habituals i versàtils de la cuina catalana, que tornen a ser notícia per l'augment de preu.
L'alça s'explica per l'encariment dels costos de producció en origen, per la crisi sanitària de la grip aviària i per les noves exigències europees de benestar animal, que obliguen a reduir la densitat de les gallines a les granges.
El consum creix, però també el preu
A Catalunya, cada persona menja de mitjana 123 ous l'any, un 3% més que l'any anterior. El producte és present a gairebé totes les llars (98%), i el seu consum continua augmentant malgrat la pujada constant de preu. Els ous de mida mitjana (categoria M), els més comuns, són els que més s'han encarit.
El Ministeri amplia el confinament de totes les aus
El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha decretat aquest dijous el confinament obligatori de tot l'aviram que es cria a l'aire lliure a totes les explotacions de l'Estat, tant ecològiques com d'autoconsum o destinades a la venda directa.
La mesura, que fins ara afectava poc més de dos centenars d'explotacions en municipis de risc, s'estén ara a tot el territori com a mesura preventiva per frenar l'expansió de la grip aviària, una malaltia viral altament contagiosa que s'ha multiplicat a Europa en els darrers mesos.
Des del juliol s'han notificat 139 brots en granges europees, 14 a Espanya, sobretot a Castella i Lleó. Cap explotació catalana n'ha registrat cap des del 2023. Només se n'han detectat casos en aus salvatges.
Afectació limitada a Catalunya
Catalunya compta amb 4,28 milions de gallines ponedores, però només mig milió pertanyen a explotacions amb accés a l'exterior, com les ecològiques o de gallines criades a l'aire lliure.
Això significa que la mesura del Ministeri afecta només un 10% del sector. A més, la majoria de granges catalanes ja treballaven amb teles protectores per evitar el contacte amb ocells salvatges.
La normativa europea permet que els ous d'aquestes explotacions es continuïn venent com a "ous de pagès" setmanes després del confinament. Des de la patronal dels supermercats, Roger Gaspa explica que "el confinament és una mesura preventiva, no restrictiva de la producció. No implica sacrifici immediat, i, per tant, no afectarà la disponibilitat d'ous al mercat."
El subministrament està garantit mentre no apareguin nous brots
A Catalunya hi ha més de 300 centres de producció de gallines ponedores, amb un cens total d'uns 4,28 milions d'animals, dels quals només mig milió tenen accés a l'aire lliure.
Producció més cara i menys abundant
Per al sector, la pujada de preus està plenament justificada. L'encariment respon a dos factors principals:
- El sacrifici massiu de gallines a finals de l'estiu passat, que ha reduït l'oferta. A l'estat espanyol, prop de 3 milions d'animals sacrificats sobre una població de més de 40 milions.
- L'adaptació a la nova normativa europea, que elimina progressivament les gàbies convencionals i obliga a disposar de més espai per animal. Les adaptacions a aquesta normativa, que encara no té data concreta, ha obligat a fer inversions, compra de terrenys, etc.
A aquests factors s'hi afegeix l'increment dels costos d'alimentació i energia, que s'han mantingut elevats des de la crisi energètica del 2022.
L'exportació també pressiona el mercat intern
Espanya és avui un dels principals exportadors d'ous de la Unió Europea. Una part creixent de la producció es destina a França, Alemanya i Portugal, cosa que redueix l'oferta interna i contribueix a mantenir els preus alts dins del mercat estatal.
Aquesta demanda exterior, juntament amb la reducció de la producció i la inestabilitat sanitària, manté el mercat en tensió i amb previsions de preus elevats a curt termini.
Segons Gaspa, aquesta situació respon a "un autèntic còctel de factors: l'augment del consum, la lentitud per ampliar granges a causa de la burocràcia, els costos de producció derivats de les noves regulacions europees i la grip aviària".
El secretari general del Consell d'Empreses d'Alimentació de Catalunya afegeix que "aquests elements expliquen que els preus dels ous en origen siguin avui un 35% més cars que a començament d'any".
Un producte essencial cada vegada més car
Tot i la situació, el consum no afluixa. Els ous continuen sent un aliment essencial i econòmic, font de proteïna assequible i present a gairebé totes les llars.
El sector, però, alerta que si amb l'arribada del fred i les migracions proliferen nous brots de grip aviària, els preus podrien tornar a disparar-se en els pròxims mesos.