Mercabarna estrena l'espai Foodback per salvar 3.000 tones de fruita i verdura "lletges"
Mercabarna comercialitza 2 milions de productes frescos a l'any i alimenta a 10 milions de persones. Però també aquí es llença molt menjar. Fruites i verdures tocades o sobremadurades que el comerciant majorista ja no gosa vendre al botiguer perquè el consumidor les rebutja.
Fa una vintena d'anys, l'acord entre el Banc dels Aliments i el gran mercat majorista de Barcelona va permetre començar a reduir, tímidament, el malbaratament alimentari.
Les necessitats socials, però, han anat a més, i la consciència per reaprofitar el menjar que acabaria al contenidor de matèria orgànica també ha augmentat. Un estudi de la UPC ha posat xifres a aquesta tendència.
Les xifres del menjar que es llença
El 2015 es malbarataven a Mercabarna 9.400 tones de menjar, sobretot de fruites i verdures. L'any passat, el 2021, aquesta xifra es va reduir a 3.000 tones. L'objectiu és que al 2026 el malbaratament s'acosti al residu zero.
És un desig que, avui com avui, es veu llunyà, perquè el consumidor final es malfia d'aquelles fruites tocades, picades o, senzillament, lletges.
Almenys ara, amb aquest pas que ha fet el mercat central, es podrà reaprofitar més quantitat de menjar.
Fins ara, els majoristes donaven al Banc dels Aliments allò que pensaven que mereixia una segona vida, però no tenien ni prou espai, ni prou voluntaris per poder seleccionar allò que era apte per al consum. Calia una nau més gran i més gent que pogués fer el triatge fruita per fruita, per descartar el que realment no es podrà menjar.
També calia, per part dels comerciants majoristes, més consciència i una refrigeració millor en els punts de venda.
Per això s'ha creat un nou centre per aprofitar els excedents i lluitar contra el malbaratament alimentari. És el Foodback, una iniciativa que permetrà que més fruites i verdures que anirien a compostatge arribin a gent que les necessita:
Pel que fa a allò que es recupera, al 2015 eren com a màxim 1.000 tones l'any, que el 2021 van augmentar fins les 1.500 tones, i el que es voldria pel 2026 és que se'n reaprofitessin entre 3.000 i 4.000 tones.
Una iniciativa amb impacte social
El Foodback ha tingut l'impuls de l'Ajuntament de Barcelona i s'hi han sumat l'Associació de Majoristes de Mercabarna.
Mercabarna, com a empresa pública, hi ha aportat 1 milió d'euros que han servit per a la construcció de l'edifici i per les cambres de refrigeració.
En aquesta aliança publicoprivada s'hi han afegit el Banc dels Aliments de Barcelona, Càritas, la Creu Roja, la Fundació La Caixa i l'empresa d'inserció social Formació i Treball, que facilita feina i recursos a persones en risc d'exclusió social.
Són aquests treballadors els encarregats de rebre allò que envien els majoristes, els que descarten el que realment no es pot aprofitar i els que posen en caixes les peces que tindran una nova vida. Després els voluntaris del Banc dels Aliments ho distribuiran pels menjadors socials.
No malbaratar i reaprofitar, les dues cares d'aquest projecte pioner de l'economia circular.
