Molts treballadors de bars i restaurants no tornaran dilluns a la feina
Les limitacions d'aforament i d'horaris faran que alguns locals optin per continuar tancats i molts dels que reobriran no recuperaran tot el personal que ara mateix està amb un ERTO
20/11/2020 - 13.21 Actualitzat 20/11/2020 - 22.59
Els restaurants podran obrir a partir de dilluns, amb límits a la capacitat i l'horari. Part del sector respira alleujat, però alguns locals continuaran tancats perquè no els surt a compte i molts dels que reobriran no recuperaran tot el personal que està amb un ERTO, ara mateix.
"De les sis persones que tenim en ERTO, com a màxim en recuperarem un parell", diu David Romero, director general del Grup Andilana, que explica que els sopars representen el 85% de la facturació normal.
Mentre s'espera la publicació al DOGC de les noves mesures, el sector de la restauració avisa que les condicions anunciades per a la primera fase de la desescalada comprometen la viabilitat dels negocis. Les terrasses podran obrir amb 4 persones per taula i a l'interior només es podrà ocupar un 30% de l'aforament.
Fins ara, el menjar per emportar està suposant activitat per a alguns, però uns ingressos que gairebé ni cobreixen les despeses. Jordi Llord, propietari de Craft Beer Barcelona, ho resumeix així: "Abans que estar a casa podem donar feina a un equip de 20 persones a la cuina i estem treballant, però això tapa un forat, no és cap solució".
Com reclamava el sector, finalment es podrà obrir per sopar, des de les sis de la tarda fins a dos quarts de deu del vespre, un horari que els restauradors consideren insuficient i fins i tot n'hi ha que renuncien a obrir els locals al públic fins a més endavant. És el cas del restaurant gastronòmic Disfrutar, com explica el copropietari Eduard Xatruch:
"L'experiència gastronòmica dura dues hores i mitja o tres i és impossible donar de sopar. Un 30% d'aforament acaba implicant, 'de facto', un 15%, perquè al final no tenim el torn de la nit i obrir un 15% al migdia és una facturació molt minsa."
Explica que d'aquesta manera no es poden ni cobrir els costos fixos i conclou: "La gent no canviarà els seus hàbits de sopar d'un dia per l'altre per un decret de la Generalitat".
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
El pes del sector porcí català: 4.260 milions d'euros de negoci a l'exterior
La Comissió Europea desaconsella sacrificar senglars i recomana deixar que el virus actuï
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana