
Norovirus: què és i com evitar el contagi de la mal anomenada grip intestinal
L'epidemiòleg Antoni Trilla ens explica què hem de fer davant d'aquest virus, del qual s'ha detectat un augment de casos en les darreres setmanes
Anna R. Picas
14/01/2025 - 07.25 Actualitzat 05/09/2025 - 08.37
El norovirus, conegut popularment com a grip intestinal, està sent un dels protagonistes del mes de gener. Catalunya viu aquestes setmanes un important increment dels contagis d'aquest virus, que causa símptomes gastrointestinals especialment forts que es caracteritzen pels vòmits i les diarrees intenses.
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), aquest virus és la principal causa de gastroenteritis a escala mundial. Aquest organisme estima que anualment se'n detecten 685 milions de casos arreu del món, 200 milions dels quals afecten menors de 5 anys.
Per saber com protegir-nos davant del norovirus i prevenir el seu contagi parlem amb el doctor Antoni Trilla, epidemiòleg de l'Hospital Clínic i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.
Té alguna cosa a veure amb la grip?
Mentre que la grip afecta el sistema respiratori, el norovirus afecta el sistema digestiu. "No tenen res a veure a escala epidemiològica ni clínica. L'únic que tenen en comú és que són patologies provocades per un virus i que se'n detecten més casos durant l'hivern", explica Trilla.
Quins són els principals símptomes del norovirus?
"El norovirus es caracteritza per produir gastroenteritis molt explosives, amb nàusees, vòmits i diarrees molt exagerades", detalla Trilla.
Altres símptomes poden ser febrícula, dolor estomacal i sensació de malestar general.
Acostumen a manifestar-se entre 12 i 48 hores després del contagi i allargar-se entre 1 i 3 dies.
Com es transmet i com podem prevenir-ne el contagi?
Trilla descriu el norovirus com un virus "altament contagiós" que es transmet per contacte amb persones, superfícies o aliments contaminats. Per aquest motiu subratlla que és important mantenir una bona higiene de mans i netejar-nos-les sovint, més amb aigua i sabó que amb solucions hidroalcohòliques.
A més a més, Trilla recomana que, en cas de tenir símptomes, s'eviti la preparació o manipulació d'aliments.
També és important desinfectar correctament les superfícies amb productes amb base de lleixiu, ja que es tracta d'un virus que pot resistir dies o setmanes en superfícies i objectes.
En cas de tenir-ne símptomes, què hem de fer?
No hi ha tractament específic per al norovirus, però davant dels seus símptomes hem de reaccionar de la mateixa manera que es faria davant d'una gastroenteritis: repòs i hidratació, ja sigui a base d'aigua, sèrums o caldos.
Això és particularment important en el cas dels nens petits, en els quals les infeccions amb norovirus tendeixen a ser més greus.
També cal que sigui especialment curosa la gent major de 60 anys i aquells que pateixin altres patologies.
En cas que els símptomes persisteixin més enllà de les 48 hores o s'apreciïn símptomes de deshidratació severa, convé buscar atenció mèdica de manera immediata.
Per què se n'ha detectat un increment de casos?
Trilla considera que es pot deure a dos motius: un augment real dels casos, però també la millora en les eines de diagnòstic. "Com que no hi ha un tractament específic per tractar-lo, en molts casos es diagnostica com una gastroenteritis i ja està. Ara estem fent més proves diagnòstiques per afinar el catàleg de virus que ens afecten", explica.
Pots veure la conversa completa amb el doctor Trilla aquí:
Avui és notícia
Sánchez anuncia un abonament de transport a 60 euros al mes i 30 per als joves, enmig dels escàndols
La constel·lació de casos judicials i d'assetjament sexual que acorralen el PSOE i Pedro Sánchez
Salomé Pradas s'acull al dret a no declarar al Congrés després d'apuntar a Mazón per la dana
Alerta a tres comarques per l'aigua acumulada i classes suspeses a l'institut de Falset
S'aixeca la prohibició d'accedir al medi natural a 79 municipis per la pesta porcina africana