El moment excepcional de la tòfona a Catalunya
"País de tòfona", el camí cap a l'èxit de la tòfona catalana
Passat, present i futur de la tòfona a Catalunya, a través de la veu de pagesos, investigadors, distribuïdors i cuiners que treballen amb passió aquest fong únic i preuat.
16/02/2024 - 15.30 Actualitzat 19/09/2025 - 12.19
Cada any es cullen unes 223 tones de tòfona negra, un dels productes gastronòmics més preuats del món. Un negoci que, només a Europa, mou més de 3.100 milions d'euros anuals. Aquest fong, que neix sota terra, es troba durant els mesos d'hivern gràcies a l'olfacte infal·lible dels gossos tofoners.
Per lluitar contra la progressiva desaparició de la tòfona negra silvestre, causada pel canvi climàtic i l'abandonament dels nostres boscos, pagesos i científics han apostat pel cultiu d'aquest fong exquisit, amb l'objectiu de convertir Catalunya en una primera potència exportadora mundial.
Aquestes últimes setmanes, els pagesos d'arreu d'Europa s'han mobilitzat contra les polítiques agràries i la falta de protecció d'un sector ofegat pels preus que marca el mercat globalitzat. El context de crisis climàtica i la falta d'estratègia han posat en evidència que no hi ha futur pel món rural sense un paper important de la pagesia, més enllà dels recursos productius i la recerca d'alternatives, com els cultius de secà.
A Catalunya, el cultiu de tòfona negra representa, d'una banda, un cas d'èxit en el desenvolupament rural de zones de mitja muntanya, com el Solsonès, la Noguera, les Garrigues o l'Alt l'Urgell, molt castigades per l'abandonament de l'activitat agrícola i el despoblament. I, de l'altra, constitueix un exemple únic de transferència de coneixement de la recerca pública cap al sector privat del país.
El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), en col·laboració amb l'Associació de Productors de Tòfona (PROTOCAT), han estat capaços d'obrir un diàleg entre el coneixement tècnic dels investigadors i el saber tradicional dels pagesos per encetar una nova via que doni rendiment a una terra empobrida, i que alhora els permeti encarar ben equipats aquest futur incert.
La divulgació de xefs com Nandu Jubany, l'expansió de la fira internacional Trufforum de Vic, les iniciatives de turisme al voltant de la tòfona o el Pla d'Acció 2018/2035 de la Generalitat són les primeres passes d'un sector que es va consolidant amb l'objectiu de situar la tòfona catalana al lloc que li pertoca.
Aquest reportatge, realitzat per la productora solsonina Elsabeth Produccions, recorre el passat, present i futur de la tòfona a casa nostra, donant veu als pagesos, investigadors, distribuïdors i cuiners que treballen amb passió aquest fong únic.
Fitxa tècnica:
Un reportatge de Xavier Puig i Macià Florit
Produït per Elsabeth Produccions, 2024
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
La Comissió Europea desaconsella sacrificar senglars i recomana deixar que el virus actuï
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana