Sílvia Munt Premi Gaudí d'Honor 2026
Rosalía LUX Tour
Nou atac israelià Gaza
ES-Alert dana
Federica Mogherini
Matthew Perry
Mundial 2026 Trump
Veritats i mentides immigració
Origen pesta porcina
Ajuts cotxe elèctric
Fira de Guadalajara
Manga Barcelona
Copa del Rei
Atlètic Balears Espanyol
Sant Andreu

Pocs alumnes i molta oferta de feina per treballar en el sector del vi i l'oli a la Terra Alta

L'Escola Agrària de Gandesa té ara vint alumnes, una tercera part de la capacitat, i rep moltes ofertes de feina que no pot cobrir

05/05/2025 - 19.45 Actualitzat 13/09/2025 - 18.12

L'Escola Agrària de Gandesa té només vint alumnes matriculats en els dos cicles formatius que imparteix, un de mitjà de Tècnic en Olis d'Oliva i Vins i un de Tècnic Superior en Vitivinicultura. 

És només una tercera part de les places del centre i això impedeix atendre tota la demanda d'empreses del sector del vi i l'oli que necessiten professionals qualificats, com explica la directora de l'escola, Núria Galende:

"Tenim molt poquets alumnes a l'escola i ens arriben moltes ofertes de feina que no podem cobrir. L'últim any ens han arribat ofertes de tota Catalunya i els hem de dir que no tenim alumnat suficient per enviar-los a la seva empresa".

I és que, malgrat que tindrien feina assegurada, no hi ha prou vocacions entre el jovent de la Terra Alta per poder cobrir la falta de mà d'obra qualificada en cellers i molins d'oli.  

Tastos de vi a l'aula de l'Escola Agrària de Gandesa (3Cat/Víctor Sorribes)

"Això t'ha d'agradar"

En aquesta escola, que va fer 50 anys el 2023, els alumnes aprenen tot el procés d'elaboració de vins i olis, incloent-hi nocions de conreu, de vinificació, de funcionament d'una almàssera o de comercialització del producte. 

La principal sortida laboral és la de tècnics de celler o d'almàssera, tot i que també poden treballar en tasques comercials o logístiques del sector.

"A la meua quinta, a Batea, som 30 i molts som fills pagesos. Només 3 ens hem quedat a estudiar aquí a l'escola. Som molt pocs, però els que ho fem és perquè ens volem quedar a la comarca i viure prop de casa i això t'ha d'agradar", explica un dels alumnes del cicle superior, Víctor Peig.  

La majoria d'alumnes són de la Terra Alta, però també n'arriben d'altres comarques, com Marc Planas, que és de Pontons, a l'Alt Penedès.

La seva família té vinyes i assegura que "a mi m'agrada molt, tant treballar la terra com aprendre a fer el vi. És un sector on és molt agradable treballar, si saps fer-ho i hi poses ganes". 

La demanda de feina és constant

La cooperativa agrícola de Bot és una de les empreses que sol demanar personal a l'escola, tant alumnes de pràctiques com graduats, per tal de cobrir places al celler i al molí d'oli. 

Des de l'estiu passat hi treballa el Miquel Alòs, que va acabar la formació al centre l'any passat:

"Recomanaria estudiar-hi a aquells que viuen on hi ha cellers a prop perquè és fàcil trobar feina. En el meu cas, va ser venir a parlar a la cooperativa, i com que soc del poble i els conec, vaig trobar feina només de dir-los-ho".

Miquel Alòs, exalumne que treballa a la cooperativa agrícola de Bot (3Cat/Víctor Sorribes)

El director general de la cooperativa, Jaume Martí, apunta que "en tot moment hi ha empreses que necessiten incorporar nou personal qualificat, que sempre costa de trobar". 

Remarca que potser caldria millorar l'oferta d'habitatge a la comarca per atreure més joves que vulguin estudiar-hi i quedar-se a treballar: "L'Escola Agrària és un planter, un actiu molt important per al sector, i cal cuidar-lo". 

Tot i això, recorda que la falta de professionals no afecta només el sector primari: "També passa el mateix a la resta del país i en altres oficis. Per exemple també falten fusters, carnissers o forners".